Dubravki Šuici nije prvi put da se okomila na medije, zbog toga je već bila pod istragom pučke pravobraniteljice EU

Nema tomu ni tjedan dana da je Dubravka Šuica, hadezeova veteranka i potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju ustvrdila “da je evidentno da mediji pokušavaju srušiti HDZ, a da se to vidi i iz toga što Banovinu zovu Banijom”, izvorno je prenio N1.

Naime, vladajući HDZ nije bio zadovoljan ocjenama da je država neučinkovito reagirala nakon potresa, pa su iz vrha vladajuće stranke stigle optužbe da “dio medija u suradnji s oporbom na temi potresa pokušava destabilizirati HDZ i Vladu”. Prema navodima N1, premijer Plenković i Vladimir Šeks rekli su, da se dio medija urotio s oporbom i radikalnom desnicom, kako bi umanjio ulogu Vlade u ovoj katastrofalnoj situaciji, a Dubravka Šuica otišla je korak dalje. Mediji žele srušiti HDZ, rekla je, i za to je imala dokaz jer koriste naziv koji njoj ne odgovara.

Nije to prvi put da se Šuica okomila na medije i to na način iz kojeg se nazire svojevrstan upliv u uređivačku politiku. Tako je u travnju prošle godine, podsjetimo, zvala u lokalnu emisiju Dubrovačke televizije, koja je išla uživo. Naljutila se na komentar sugrađanina koji je spomenuo njezinu imovinu, preciznije, nesrazmjer njezinih prihoda i imovine, te je oštro prigovorila novinaru da neće dopustiti negativne komentare na svoj račun, jer je ona kuma televizije.

“Moja želja bila bi da onemogućite, da se tako govori o bilo kome u državi. Žao mi je, ako želite steći popularnost tako, ali ja sam kuma vaše Televizije’, rekla je Dubravka Šuica, nemalo iznenadivši i samog novinara svojim pozivom.

Zbog spomenute intervencije u program lokalne televizije, anonimna građanka prijavila je Dubravku Šuicu Europskoj komisiji, a potom i pučkoj pravobraniteljici EU-a Emily O’Reilly, koja je, za razliku od Europske komisije i njihove mlake reakcije, odlučila pokrenuti istragu.

Nacional je u srpnju prošle godine pisao o cijelom slučaju i o tome kako je izostala žešća reakcija institucija Europske unije u vezi ispada na Dubrovačkoj Televiziji. Naime, Europska komisija samo je poslala odgovor u kojem je, među ostalim, stajalo:

“Europska komisija i potpredsjednica Dubravka Šuica drže do visokog standarda poštivanja slobode govora i medijske slobode. Potpredsjednica Šuica već je jasno dala do znanja, da u potpunosti stoji iza tih sloboda i objasnila je, da joj nije bila namjera narušiti medijsku slobodu dotične televizijske postaje”.

To ipak pučkoj pravobraniteljici Emily O’Reilly nije bilo dovoljno i nakon zaprimljene prijave, pokrenula je istragu. Ustvrdila je da je istina da je gospođa Šuica izjavila kako “slušatelj ima pravo na svoje mišljenje”, ali isto tako, “u nastavku gostovanja odala je dojam da smatra kako mediji ne bi trebali objavljivati sadržaj koji kritizira javne ličnosti”.

KAKO JE PRAVOBRANITELJICA EU-a Dubravku Šuicu stavila pod istragu zbog sumnji u napad na slobodu medija

 

Na slučaj su reagirali Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara te su ovakav potez političarke nazvali prijetnjom novinarima i slobodi medija. Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, tada je podsjetio na činjenicu da su mediji, koji su nakon europskih izbora 2019. upozoravali na to da Dubravka Šuica nije javnosti dala podatke o porijeklu svoje imovine, odmah bili prozivani za tužakanje međunarodnim institucijama, a nazvalo ih se i neprijateljima mlade hrvatske demokracije.

U cijeli je slučaj bio uključen i GONG, na kojeg se Dubravka Šuica također okomila. Oriana Ivković Novokmet iz GONG-a tada je ustvrdila kako je gospođa Šuica ismijavala pokušaj medija da se utvrdi porijeklo njezine imovine.

“Šuica nikada nije otkrila stvarnu vrijednost imovine koju je stekla od trenutka učlanjenja u HDZ do prošle godine. To je jedan tipičan tranzicijski put političara kojima po ulasku u političku stranku kreću strelovita politička karijera i rast imovine”, rekla je tada Oriana Ivković Novokmet za Nacional.

Svi akteri javnog prostora slažu se u tome da gospođa Dubravka Šuica nije privatna osoba, već predstavlja moćne institucije, bilo da je riječ o trenutno vladajućoj stranci kojoj pripada ili europskim institucijama. Zato se, kažu, njezine prozivke i packe koje dijeli medijima s pravom mogu protumačiti kao prijetnja slobodnom radu medija.

Europska federacija novinara (EFJ) također je osudila nedavni postupak članova HDZ-a, vladajuće stranke, koji su optužili dio medija za urotu s oporbom s ciljem destabilizaciju vlade, o čemu je izvijestila N1 televizija, stoji u priopćenju EFJ-a.

Bivša europarlamentarka HDZ-a i sadašnja potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica ustvrdila je da mediji pokušavaju srušiti vladu svojim kritičkim izvještavanjem o posljedicama potresa. Izvori N1 dodali su kako je premijer Andrej Plenković tvrdio da mediji pokušavaju umanjiti ulogu vlade. Član stranke HDZ Vladimir Šeks navodio je da su se mediji udružili s ljevicom kako bi “promijenili ishod parlamentarnih izbora”, stoji u priopćenju EFJ-a.

EFJ osudio optužbe HDZ-a o uroti medija protiv vlade

 

Media Freedom Rapid Response (MFRR), europski mehanizam koji prati i reagira na kršenja slobode tiska i medija u državama članicama EU i zemljama kandidatima pohvalio je rad hrvatskih medija u vezi posljedica jakog potresa.

“Izvješćujući o razornom potresu i njegovim posljedicama, mediji su pokazali iznimnu profesionalnost i u mnogim su situacijama reagirali brže od institucija. Njihov je rad doprinio podizanju svijesti javnosti za još veći odgovor i pomoći stanovnicima pogođenih područja”, ističe se u priopćenju MFRR-a.

 

 

 

Komentiraj