Dubravka Vrgoč odgovorila Nikši Barezi: ‘I ja sam završila u bolnici zbog stresa. Možda mi ga je priredio baš maestro Bareza’

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč reagirala je na intervju Nikše Bareze, jednog od najuspješnijih dirigenata i bivšeg ravnatelja Opere zagrebačkog HNK, koji je prošlog tjedna Nacionalu ispričao da se intendantica Dubravka Vrgoč prema njemu odnosila kao prema početniku koji pojma nema o teatru. Naveo je i da je zbog Dubravke Vrgoč tjedan dana završio na liječenju.

Bareza je prošlog tjedna, uz soliste i nacionalne prvake Opere HNK u Zagrebu i još 400-tinjak osoba, potpisao Apel za spas HNK, jedan od mnogih pokušaja kojim se već mjesecima traži ostavka Uprave zbog, prema riječima većine zaposlenika te nacionalne kazališne kuće, lošeg vođenja tog kazališta koje je zbog nepridržavanja epidemioloških mjera dovelo do smrti jednog člana Opere.

NIKŠA BAREZA: ‘Zbog Dubravke Vrgoč završio sam tjedan dana na liječenju’

Reakciju Dubravke Vrgoč u nastavku prenosimo u cijelosti:

U razgovoru za Nacional gospodin Nikša Bareza iznosi mnoštvo tvrdnji protiv mene i Uprave HNK, optužujući time samoga sebe. Svojim potpisom pridružio se listi koja smatra da Uprava treba dati ostavku. Ova Uprava vodi HNK od 2014. godine, a maestro Bareza njezin je član od početka do 2018., do kada je ravnatelj Opere. Nevjerojatno je da maestro Bareza koji je Operu vodio pune četiri godine, oblikovao je svojom umjetničkom i organizacijskom vizijom, pa je dalje nastavio redovito dirigirati, odjednom smatra da je zapuštena, repertoarno i organizacijski. Na čelo Opere sam ga dovela, smatrajući da sa svojim umjetničkim kompetencijama ima sve kvalifikacije i da je može dovesti i održavati na vrhunskoj razini. Vjerovala sam u njega do zadnjeg trenutka, prepuštajući mu autonomiju u radu. Maestro Bareza skrupulozno nabraja izvanredne rezultate koje je ostvario s našim opernim ansamblom, na što su mu, kako kaže, čestitali mnogi kolege u Europi. Već u idućem odgovoru tvrdi da je Opera nevjerodostojna. Ta ista Opera? Kako je to moguće?

Za vrijeme mandata maestra Bareze dobijala sam velik broj pojedinačnih i grupnih pritužbi na njegov rad, napose na njegov odnos prema umjetnicima što je kulminiralo Peticijom za njegovu smjenu i dovođenjem novog ravnatelja i šefa dirigenta. Maestro Bareza sad izokreće činjenice i tvrdi da je nakon toga sam dao ostavku, što nije točno jer je ostao ravnatelj do kraja mandata. Dirigirao je najveći broj opera i koncerata, čak i baletnim predstavana, čime nije ostavljao prostor drugim dirigentima. Za te je nastupe jobovski trpeći moje navodne monologe, uz redovita primanja, od HNK u Zagrebu dobijao više nego izdašne honorare. Branila sam ga pred umjetnicima i zaposlenicima do posljednjeg trenutka, imajući u vidu njegovu reputaciju.

Nevjerojatno je da maestro Bareza tvrdi da je zbog mene završio u bolnici. I ja sam završila u bolnici s teškom dijagnozom zbog posljedica stresa. Možda mi ga je priredio baš maestro Bareza. Riječ moral veoma je česta u njegovim odgovorima, toliko česta da se čitatelj mora zapitati kako je moguće da je tako čestita osoba punih šest godina, na visokoj poziciji, a onda vrlo blizu njoj, mogla trpjeti tolike uvrede, nepravilnosti i neznanje pa tek sad reagira na njih. Ponesen općom hajkom zaboravlja da je on onaj goli car, a silno bi htio biti dječak koji je otkrio njegovu opsjenu.

Dubravka Vrgoč, Intendantica HNK u Zagrebu“.

Komentiraj