Dubravka Vrgoč: “Inače bih voljela vidjeti mlade ispred HNK, no nije vrijeme za okupljanje”

Intendantica zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta Dubravka Vrgoč u ponedjeljak je u ‘Novom danu’ N1 televizije govorila o Međunarodnom danu žena, ravnopravnosti, ali i uvjetima rada kazalištaraca i umjetnika u vrijeme pandemije.

“S jedne strane smo jako ponosne, o ravnopravnosti se govori više nego prije, no nisam uvjerena da smo ravnopravne u društvu. Demokracija je dovela do toga da se uvjeravamo da smo ravnopravne, ali u ostatku svijeta je vidljivo da žene nemaju ista primanja, iste mogućnosti kao muškarci, čini mi se da ni kod nas nismo skroz ravnopravne”, kazala je Vrgoč.

Dodala je da je i sama osjetila nejednakost. “Vidjela sam to kroz cijeli osobni rad. Započela sam kao novinar i taj posao je bio rezerviran većinom za muškarce. Što se tiče ovog posla, mnoge stvari mi se možda ne bi dogodile da sam muškarac, kao i to da sam se u nekim stvarima morala dvostruko dokazivati. Nadam se da će se ta razlika smanjiti, ali moramo je biti svjesni”, ispričala je.

Ističe da će 12. ožujka biti godina dana kako je HNK Zagreb zatvorio svoja vrata. Ipak, kaže da su sretni jer su zadržali primanja i neka programska sredstva. “Od Stare Grčke kazalište se nikad nije zatvorilo, ni zbog ratova ni zbog pandemija, ali prošle godine u ožujku su se sva svjetska kazališta zatvorila. Nakon toga su se rijetka i otvorila, cijela umjetnost, film, glazba, muzeji, najfragilniji su u ovoj koroni. Umjetnost pomaže ljudima u teškim vremenima. Za vrijeme lockdowna smo pjevali po kvartovima, izvodili smo predstave u kazalištu kao i sad pod epidemiološkim mjerama s manjim brojem gledatelja. Teško je jer se ne zna ni kako ni što će biti za tjedan dana. Pomiču se dani otvaranja. Još smo u sretnoj situaciji, što se tiče primanja i infrastrukture ništa nam se nije dogodilo. Zadržali smo primanja i neke programske novce, ali stuacija je zabrinjavajuća”, rekla je.

Ističe da je kazalište kroz povijest imalo terapeutsku ulogu zbog čega su se uključili u pomoć područjima stradalima potresom: “U siječnju smo imali predstavu, u mjesec dana smo skupili sredstava za obnovu Pučkog učilišta. Mislili smo da treba nastaviti s tom akcijom i pokrenuli smo projekt sa Sanjinom Španovićem “Kazalište sa srcem”. To postoj na zapadu, da idete u kazalište sa zvijezdom. 25. ožujka će gledatelji povesti poznatu osobu u kazalište nakon licitiranja. Pozivamo gledatelje da doniraju na stranici HNK za pomoć Plućnoj bolnici u Petrinji. Namjera nam je skupiti za bronhoskop, možda i EKG. Oni rade u nemogućom uvjetima”, kazala je.

Dubravka Vrgoč komentirala je i okupljanja mladih ispred zgrade HNK. Kaže da je imala dvostruke osjećaje. “S jedne strane mi je bilo drago da se mladi okupljaju ispred kazališta, i to različite skupine, bila sam na neki način i ponosna. No nakon nekog vremena količina ljudi, posebno u ovim situacijama, me zabrinuo. Nije bila lijepa ni ogromna količina smeća koje se ostavljalo. U nekom normalnom vremenu voljela bih vidjeti toliko mladih ispred HNK, ali trenutno nije vrijeme za okupljanje. Treba samo malo strpljenja i situacija će biti bolja”, kazala je.


Podsjetimo, već nekoliko mjeseci Dubravka Vrgoč je u centru medijske pažnje. Sredinom siječnja Sindikalni povjerenici HNK objavili su da smjenu intendantice podržava 69,67 posto zaposlenika HNK.

Sindikalni povjerenici HNK: Za smjenu intendantice 69,67 posto zaposlenih

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, s druge strane, kazala je da nema nikakvih dokaza da su se u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) kršile epidemiološke mjere zaštite od zaraze koronavirusom. U međuvremenu je podignuta i kaznena prijava.

Nikša Bareza, jdan od najuspješnijih dirigenata i bivši šef Opere HNK u Zagrebu poslao je pismo Nini Obuljen Koržinek u kojem joj je pokušao objasniti razloge koji su doveli do njegovih razmirica s Dubravkom Vrgoč, intendanticom HNK u Zagrebu. Najprije je 85-godišnji Bareza – inače bivši ravnatelj Opere u prvome mandatu Dubravke Vrgoč – potpisao Apel za spas HNK, kojim se traži smjena Uprave te kazališne kuće. Nakon toga dao je intervju Nacionalu u kojem je rekao da je zbog Dubravke Vrgoč završio tjedan dana na liječenju. Na taj intervju zatim je u Nacionalu reagirala Dubravka Vrgoč, rekavši da je i ona završila u bolnici, i to možda baš zbog Nikše Bareze.

I onda je Bareza odlučio pismom – putem svojih odvjetnika – obratiti se ministrici kulture i medija jer tvrdi da je u tom reagiranju Dubravka Vrgoč napisala brojne neistine pa je ministrici želio sve to razjasniti, ne želeći ulaziti ni u kakve daljnje rasprave. No od ministrice nije dobio nikakav odgovor.

NIKŠA BAREZA: ‘Zbog Dubravke Vrgoč završio sam tjedan dana na liječenju’

Dubravka Vrgoč odgovorila Nikši Barezi: ‘I ja sam završila u bolnici zbog stresa. Možda mi ga je priredio baš maestro Bareza’

NIKŠA BAREZA: ‘Zbog neistina Dubravke Vrgoč obratio sam se ministrici kulture, ali ona me ignorira’

Komentiraj