HINA/ Denis CERIĆ

Dubravka Jurlina Alibegović: Najavljene reforme javne uprave donose uštede

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović rekla je u četvrtak kako se očekuje da će najavljene reforme javne uprave na državnoj i lokalnoj razini donijeti određene uštede, a da će se o mogućim otpuštanjima znati nakon sveobuhvatne analize i snimke stanja.

Vlada formira tri povjerenstva za reforme

“Vlada RH ima za cilj napraviti reformu tako da imamo efiksanu javnu upravu, zadatak je vrlo jasan, no malo je teže kako to postići. Planirali smo tome pristupiti vrlo ozbiljno, formirat ćemo tri povjerenstva, radne skupine, a svako od tih povjerenstava će imati svoje zadatke”, izjavila je Jurlina Alibegović novinarima u Vladi.

“Prvo povjerenstvo će se baviti digitalizacijom i informatizacijom javne uprave, drugo ljudskim resursima, analizom kompetencija i opisa zadataka u javnoj upravi, procesom nagrađivanja i Zakonom o plaćama, a treći prijedlogom i analizom racionalnog ustroja javne uprave, s ciljem smanjenja preklapanja u različitim tijelima javne uprave, tijelima državne uprave, agencija, ali i lokalne i regionalne samouprave”, objasnila je.

Najavila je da će povjerenstva imati zadaću napraviti akcijski plan u sljedećih par tjedana.

Upitana o mogućim uštedama ministrica je rekla kako se “sve reformske mjere provode s ciljem bolje usluge građanima, poduzećima, gospodarstvu i s ciljem postizanja društvenog i gospodarskog razvoja i rasta”, a “očekuju se i određene uštede jer neracionalan sustav donosi puno rasipanja”.

Viškovi ili manjkovi radnih mjesta znat će se nakon analize

Na pitanje o tome hoće li biti otpuštanja, odgovorila je kako će se “na temelju sveobuhvatne analize, snimke stanja konkretnih radnih mjesta, poslovnih procesa, znanja i kompetencija zaposlenih u javnoj upravi, doći do optimalnog ustroja i radnih mjesta u jednoj optimaloj organizaciji sustava”. “Nakon tako cjelovitog uvida možemo dobiti rezultat o viškovima odnosno manjkovima radnih mjesta”, dodala je.

Govoreći o tome je li moguće smanjiti broj općina i županija kazala je kako je “efikasna javna uprava moguća jedino ako imamo optimalan ustroj svih tijela državne, lokalne, regionalne, općenito javne uprave”. “Stručna povjerenstva će na temelju već postojećih analiza, te dodatnih analiza i promišljanja dati određene prijedloge i na temelju toga će se raditi reformski zahvati”, ustvrdila je, dodavši da se neki od ciljeva mogu postići već za par mjeseci, neki do kraja godine, a za neke je potrebno malo duže jer se radi o složenijim zadacima.

Sindikat je “načelno informiran”

Novinare je zanimalo i kako to da se oko najavljenih reformi nisu usuglasili sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika. Ministrica je rekla kako je s predsjednikom tog sindikata Borisom Plešom imala neformalan sastanak kada je stupila na dužnost u Minsitarstvo uprave, s njim je razgovarala o tim temama razgovarala i on je “načelno informiran”.

“Važan dio u sastavu povjerenstva činit će socijalni partneri i predstavnici sindikata. Sindikalni i socijalni partneri su ovoj vladi vrlo važan partner u razgovoru oko svih važnih tema, ciljevi vlade su strateški ciljevi boljitka svih nas koji živimo i radimo u ovoj zemlji, pa tako i socijalnih partnera”, napomenula je.

Po njezinim riječima, sve su te reforme uglavnom naslonjene na Nacionalni program reformi prijašnje vlade. “To su sve reforme koje je nužno provesti, koje su prepoznate i u proteklom prazdoblju, nema razloga da se odustaje od reformskih zahvata, to su reformski zahvati koji su ciljevi programskog paketa nove reformske vlade, dobar dio tih njih već su navedeni u Nacionalnom programu reformi”, objasnila je.

“Treba se donijeti i Nacionalni program reformi za 2016. i pogledati sve zadatke koje su Hrvatska i bivša vlada preuzeli, a koji su zaista reformski ciljevi koji se apsolutno podudaraju i s ciljevima ove reformske vlade”, dodala je.

S reformama ne želimo odugovlačiti

Što se tiče Zakona o plaćama koji je trebao biti donesen za nekoliko mjeseci, rekla je kako jest ideja napraviti nastavak već odrađenih analiza, no one se mogu “još dodatno pojačati s novim saznanjima, koje možda dosad nisu bile cjelovito obuhvaćene ili sagledane iz nekih drugih aspekata”.

Upitana o tome na koji bi se način izjednačile plaće u javnoj upravi ovisno o radnom mjestu, pojasnila je kako će “povjerenstva davati analize i konkretne prijedloge, a cilj je da sva radna mjesta koja imaju isti opis radnih zadataka imaju i istu plaću”.

Najavila je da bi se za nekoliko tjedana moglo obaviti nekoliko tema vezanih za informatizaciju i one koje se naslanjaju na strategiju e-Hrvatska 2020 , primjerice uvođenje e-poslovanja u širem smislu.

Dodala je i kako će povjerenstvo za koje je ona zadužena, a koje će se baviti temom agencija, nadležnosti, ustroja tijela javne uprave, te ono ministrice rada i mirovinskog sustava Nade Šikić, zaduženo za ljudske potencijale, imati rok od nekoliko tjedana da sastave detaljan akcijski plan s provedbenim mjerama, rokovima i jasnim nositeljima. “Provedba tih mjera i rokova će se provjeravati i bit ćete redovno izvještavani o svakom koraku”, istaknula je.

“Uvjeravam vas da će sva stručna povjerenstva raditi maksimalno efikasno, Vladi Republike Hrvatske, premijeru, potpredsjednicima i pojedinim kolegama ministrima je izuzetno važan tajming”, rekla je.

“Naš je cilj je da se ne odugovlači s provođenjem reformi, one su cjelovite, sadržajne, traže podršku svih, partnerske vlade, opozicije, svih parlamentarnih stranaka, nevladinog sektora, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, medija, akademske i istraživačke zajednice. Nema mjesta za odugovlačenje i zanemarivanje dobrih prijedloga”, naglasila je.

U radu povjerenstava sudjelovat će sve “zainteresirane strane”

Prema njezinim najavama, u reformske promjene i rad povjerenstava bit će uključene sve zainteresirane strane, tijela državne uprave, njihovi predstavnici na razini dužnosnika, predstavnici lokalne i područne samouprave, sindikalni partneri, nevladin sektor, akademska zajednica i “najšira stručna javnost koja će nam dati dovoljno znanja i argumentaciju da se reforma napravi na najbolji mogući način”.

Na pitanje zbog čega još nije predala imovinsku karticu rekla je kako će to napraviti do isteka roka, odnosno do subote, veći dio je već ispunila, no imala je puno posla, a dio podataka tek treba saznati.

Komentiraj