Dua Lipi dodijeljeno albansko državljanstvo zbog promocije Albanije na svjetskoj glazbenoj sceni

Dua Lipa rođena je i odrasla u Engleskoj, roditelji su porijeklom s Kosova, albanski im je materinji jezik, a  albanski predsjednik Bajram Begaj uručio joj je visoko priznanje.

Dua Lipa je službeno postala albanska državljanka, a vijest je objavljena na ceremoniji polaganja zakletve koju je dala u prisutnosti predsjednika Albanije Bajrama Begaja koji joj je dodijelio državljanstvo zbog njezinih nastojanja da podigne status Albanije u glazbi na međunarodnoj razini. Odluka je donesena uoči 110. obljetnice neovisnosti Albanije od Osmanskog Carstva, koja se službeno obilježava 28. studenog. Ceremonija je održana na albanskom jeziku.

 

Dua Lipa je vijest o dobivenom albanskom državljanstvu podijelila na Instagramu, gdje je objavila isječak ceremonije uz fotografije na kojima pozira sa službenim dokumentima o državljanstvu, koji uključujući zahtjev za osobnu iskaznicu i putovnicu, te fotografiju snimljenu u Gradskoj vijećnici u Tirani. Uz objavljene fotografije je napisala: “Hvala predsjedniku Bajramu Begaju i gradonačelniku Erionu Veliaju na ovoj časti. Dobila sam albansko državljanstvo!! Hvala vam, osjećam se jako ponosno.“

Iako je rođena i odrasla u Engleskoj, Lipini roditelji su podrijetlom kosovski Albanci, a albanski joj je prvi jezik. Godine 2016. ona i njezin otac Dukagjin Lipa, koji je nastupao u kosovskom rock sastavu Oda, pokrenuli su Zakladu Sunny Hill preko koje organiziraju koncerte u svom rodnom gradu kako bi prikupili sredstva za lokalno stanovništvo koje se suočava s financijskim poteškoćama. 2018. Lipa je primila počast i od strane Prištine dobivši ključeve grada.

 

Komentiraj