DSV napokon odlučuje o novom predsjedniku Županijskog suda u Osijeku

Državno sudbeno vijeće ovog četvrtka napokon će odlučivati o imenu novog predsjednika Županijskog suda u Osijeku, jednog od najvažnijeg takvog u Hrvatskoj, na kojemu se odvija niz eksponiranih procesa među kojima je i drugo suđenje nogometnom zločinačkom udruženju koje predvodi Zdravko Mamić. Jedanaest članova DSV-a izjašnjavat će se o jedinom kandidatu za to mjesto, bivšem predsjedniku tog suda Zvonku Vrbanu, i to nakon višetjednog zastoja u proceduri uzrokovanog brojnim kontroverzama iza kojih, kako je Nacional višekratno pisao, stoji lobi blizak Vladimiru Šeksu koji na sve načine želi opstruirati ovo imenovanje.

Više je motiva za ovakvo postupanje prema donedavnom predsjedniku suda, no izvori Nacionala izdvojili su dva ključna: s jedne strane tu je položaj Šeksove kćeri i predsjednice nižerangiranog Općinskog suda u Osijeku Zrinke Šeks-Poštić, koja navodno ima ambiciju u budućnosti prijeći na Županijski sud i čiji rad ocjenjuje upravo predsjednik tog višeg suda, a s druge strane nalazi se i sklop tema povezanih sa Zdravkom Mamićem i njegovom osuđenom kriminalnom organizacijom kojoj upravo u Osijeku započinje drugo suđenje. Glavna poluga pritiska bile su optužbe Šeksove kćeri i predsjednice Općinskog suda u Osijeku Zrinke Šeks-Poštić, koja ga je prošle godine prijavila da se ”nedopustivo ponaša i izravno obraća pojedinim sucima Općinskog suda u Osijeku, zahtijevajući od njih na koji način trebaju presuditi u nekim konkretnim sudskim postupcima”. Ona je o svemu obavijestila Vrhovni sud i Ministarstvo pravosuđa, a potom i osobno posjetila predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića. Radilo se o sudskom predmetu o kojemu je Nacional već pisao: tužbi tvrtke Eurokamen protiv Šeksova nećaka Bojana Divjaka, ujedno i bratića predsjednice suda Zrinke Šeks-Poštić. Premda se radilo o hitnom postupku, predmet mjesecima nije dobio svoj broj, nije zakazano nijedno ročište, a sama tužba čak nije dostavljena drugoj stranci kako bi ona na nju odgovorila. Predmet je pripao sutkinji Dorici Krnić Miloš, jednoj od onih koja je Vrbana prijavila zbog navodnih pritisaka, dok su njemu bliski krugovi odgovarali da to nije činio, nego da je kao predsjednik višeg suda tek vodio računa o ažurnosti. ”Jedini zadatak sutkinje bio je da ispiše dvije rečenice i predmet proslijedi nadležnom sudu, no ona to nije učinila u punih deset mjeseci. Vrban ju je upitao što se tu događa, a ona se pravdala zauzetošću, bolovanjima i slično”, opisivao je jedan od svjedoka ovih događaja za Nacional u listopadu prošle godine. Vrbanov mandat na čelu Županijskog suda u Osijeku u tom vremenu bližio se kraju i pripremalo se raspisivanje natječaja, a već tada Nacionalovi sugovornici upozoravali su da struja bliska Vladimiru Šeksu umjesto njega želi postaviti pouzdaniju osobu, koja bi uz to ”čuvala” mjesto predsjednika Županijskog suda do trenutka kada bi Šeksova kći za njega stekla uvjete.

Njene prijave protiv Vrbana doista su uzrokovale poteškoće u ovom procesu: kako je Nacionalu potvrđeno, Državno sudbeno vijeće (DSV) tjednima je oklijevalo donijeti bilo kakvu odluku dok ne dobije službenu potvrdu da su optužbe protiv Vrbana odbačene. S druge strane, kolegij u Državnom odvjetništvu raspravljao je o ovom slučaju i donio zaključak da neće objavljivati bilo kakvu odluku upravo kako ”ne bi utjecao na izbor budućeg predsjednika Županijskog suda u Osijeku”. Nastala je pat pozicija koju je u prosincu razriješio predsjednik vrhovnog suda Radovan Dobronić, kada je službeno zaključio da nema uvjeta za pokretanje bilo kakvog stegovnog postupka protiv Vrbana.

Šeksovo lobiranje protiv njegova novog mandata na čelu ovog suda, kako su objasnili sugovornici Nacionala, sasvim sigurno ide na mlin optuženom Zdravku Mamiću. ”Indikativno je da je cijela ‘haranga’ na Vrbana započela prije nešto manje od dvije godine, kada je ga je otvoreno prozvao Zdravko Mamić. Do tada je Vrban bio najbolji sudac i najbolji čovjek, a kada je odbio zahtijevati delegiranje drugog predmeta protiv Mamića na neki drugi sud, najednom je postao monstrum. Ne smije se zaboraviti da je upravo Mamić svojedobno izjavio da Vrban više nikada neće biti izabran za predsjednika osječkog suda, pa je po vlastitim riječima svojedobno s 80 tisuća eura potplatio jednog člana DSV-a kako bi glasovao u tom smjeru, ali i da je preko posrednika ponudio Vrbanu ‘više novca nego što može zinuti’, što je ovaj odbio. Za to postoje svjedoci”, objasnili su sugovornici Nacionala upućeni u ovaj slučaj. ”Zdravko Mamić nesumnjivo je u više navrata pokušao prodrijeti i do samog Zvonka Vrbana, a u jednom trenutku uspio se sastati s jednim Vrbanovim prijateljem kojega je zamolio da će Vrbanu, u slučaju da se pobrine da proces u Osijeku protekne povoljno po njega, ‘dati novca više nego što može zinuti’ – dakle, cijelo bogatstvo. Ovaj je to s gnušanjem odbio. Spomenuti sastanak dogodio se u Međugorju, kamo je Mamić namamio Vrbanova prijatelja, a po tvrdnjama svjedoka ondje se nalazio i Branimir Glavaš, dakle otac njegova nedavno odabranog odvjetnika Filipa Glavaša”, objasnili su isti izvori.

Vrbanu je mandat istekao 21. prosinca prošle godine, a DSV do tog trenutka nije donio odluku o (re)izboru, pa je Radovan Dobronić bio primoran imenovati vršitelja dužnosti Miroslava Rožca, dugogodišnjeg glasnogovornika tog suda. Ovog tjedna Državno sudbeno vijeće na svojoj sjednici bi se trebati izjasniti jedino o tome je li Zvonko Vrban dobar kandidat za predsjednika suda, ili će se natječaj eventualno poništiti. Bez obzira na to koliko će od 11 članova biti prisutno na sjednici, Vrbanu je potrebno da nakon razgovora, koji će se bodovati, dobije natpolovičnu većinu od šest glasova. DSV dosad nije dao naznake da će podleći bilo čijem utjecaju, pa ni onom Vladimira Šeksa.

Nova obrana Zdravka Mamića u međuvremenu je barem nakratko uspjela odgoditi početak suđenja u drugom predmetu, u kojemu se sa suradnicima on sumnjiči za kriminal težak više od 200 milijuna kuna, tako što je formalno zatražila izuzeće Županijskog suda u Osijeku. O tom zahtjevu uskoro će se izjasniti Visoki kazneni sud. No Mamić je u istom podnesku iznio krajnje neuobičajen zahtjev: decidirano je zatražio da se suđenje održi baš pred Županijskim sudom u Rijeci. Neki Nacionalovi izvori tvrde da je razlog tomu njegova nada da će ondje uživati veću blagonaklonost i blaži tretman suda zahvaljujući utjecaju vlasnika Nogometnog kluba Rijeka Damira Miškovića, koji s Mamićem iznimno plodno surađuje proteklih nekoliko godina. Upravo ove zime u Rijeku je po ustaljenom obrascu prešlo više bivših Dinamovih igrača iz Mamićeve ”ergele”, a imenovan je i trener kojega je Zdravko Mamić neuspješno namjeravao instalirati na klupu svog kluba iz Maksimira.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]