Demokratski savez Srba (DSS) u utorak je oštro osudio postavljanje spomen ploče u Jasenovcu s uklesanim ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, kao i, kako tvrde, izostanak reakcije hrvatskih vlasti na to “skrnavljenje najtužnijeg mjesta srpske i hrvatske povijesti”.

“Ponašanje HOS-a i drugih ekstremističkih organizacija u RH ne iznenađuje, ali ono što iznenađuje je toleriranje tog šovinizma”, navode iz DSS-a u priopćenju, kojim su reagirali na spomen ploču koju je u spomen na jedanaestoricu svojih poginulih pripadnika u Domovinskom ratu prije mjesec dana podigla Udruga branitelja HOS-a, a na kojoj stoji i sporni ustaški pozdrav.

Ističu kako mlaka reakcija saborskih zastupnika te izostanak reakcije parlamentarnih stranaka i izvršne vlasti “samo još jednom potvrđuju novi smjer službene politike naših vlasti”.

“Tu novu politiku proklamiraju predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, fotografirajući se sa zastavom koja je jedan od simbola hrvatskog ekstremizma, tu politiku proklamira predsjednik Vlade Plenković nudeći po svijetu hrvatski model rješenja unutrašnjeg sukoba od kojeg se četvrtina teritorija RH, ni 20 godina nakon njegove primjene nije oporavila, kao i drugi ministri nove Vlade”, kažu u DSS-u.

U cilju normalizacije odnosa zahtijevaju od izvršnih vlasti na svim razinama da što hitnije reagiraju, i to da posljedicu postavljanja “ove apsolutno neprihvatljive ploče u mjestu najvećeg stradanja na području Hrvatske” poništi skidanjem ploče i upućivanjem isprike.

“Postavljanje ove ploče prije svega vrijeđa nevine srpske, židovske i romske žrtve, ali i šalje lošu sliku u svijetu o Hrvatskoj. Ono što je podjednako strašno, ruši temelje svakog truda koji vodi normalizaciji odnosa u budućnosti u našoj državi, ali i u regiji”, naglašavaju iz DSS-a u priopćenju.

Traže i donošenje zakona o zabrani upotrebe ustaških, fašističkih i nacističkih simbola, te pokretanje inicijative u međunarodnim forumima da isto naprave i zemlje u susjedstvu.

Komentiraj