HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ /

DSHV u Subotici proslavio 27. obljetnicu postojanja

Saborski zastupnik HDZ-a i izaslanik predsjednika Sabora RH Ivan Šuker istaknuo je u subotu u Subotici, na proslavi 27. obljetnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), da Hrvatska neće odustati od zahtjeva da se političkim predstavnicima hrvatske manjine osiguraju zajamčeni mandati u Skupštini Srbije.

“Vidjeli ste nervozne reakcije kada su naši ministri, predsjednik vlade i predsjednica države rekli da će Hrvatska, kada su budu otvarala određena poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije, za Hrvate u Srbiji tražiti ono što Srbi imaju u Hrvatskoj“, rekao je Šuker u govoru pred okupljenim članovima i pristašama DSHV-a u Domu DSHV-a u Subotici.

“Ništa drugo. Jer to su tekovine i vrijednosti europskih naroda“, dodao je, i podsjetio kako su srpskoj manjini u hrvatskom Saboru zajamčena tri zastupnička mandata, “bez obzira koliko ih je izišlo na izbore“.

Istaknuo je kako će Hrvatska kao članica EU-a iskoristiti mogućnost da s “određenim sredstvima koji su za prekograničnu suradnju – kao što to Mađarska radi za mađarsku manjinu ovdje – iskoristi svoje pravo da na isti način pomogne Hrvatima u Vojvodini“.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov zahvalio se na potpori predstavnicima hrvatske države i naveo kako hrvatska manjina očekuje da se razumiju njezine potreba te pomoć u rješavanju izazova pred kojima se nalazi.

On je istaknuo kako je DSHV najstarija i danas jedina aktivna politička stranka hrvatske zajednice u Srbiji.

“I informiranje i obrazovanje na hrvatskom jeziku, kao i službena uporaba hrvatskog jezika te razvoj kulturnog i umjetničkog stvaralaštva među vojvođanskim Hrvatima bili bi puno siromašnije da nije bilo političkog djelovanja brojnih članova DSHV-a u proteklih 27 godina“, naveo je Žigmanov.

Među najvažnije ciljeve djelovanja on je među ostalima ubrojio zalaganje za institut zajamčenih mandata, jednakost u mogućnostima sudjelovanja u javnom životu i zapošljavanju, osobito u državnim institucijama i javnim ustanovama, te kvalitetu uvjeta života u naseljima u kojima Hrvate žive.

Okupljenima na skupu u dvorištu Doma DSHV-a obratio se i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji je najavio konkretnu potporu sunarodnjacima u Vojvodini.

“Svjestan sam kroz kakve ste muke i problema prolazili i kakve još imate. Smatram da ista prava koja srpska manjina ima u Hrvatskoj morate imati i vi ovdje. Spremni smo vam moralno i financijski pomoći. Već u devetom mjesecu organizirat ćemo sastanke na razini županije, a potom u ministarstvima i vladi Hrvatske, i potaknuti procese koji će vašu situaciju, vaš život olakšati“, poručio je Anušić.

Komentiraj