Državnu potporu dobio i hrvatski reprezentativac

Hrvatski reprezentativac i kapetan Osijeka Mile Škorić dobio je potporu za očuvanje radnih mjesta koju je za mjesec ožujak u iznosu od 3.250 kuna isplatio Hrvatski zavod za zapošljavanje. Škorić je potporu dobio na račun svog obrta “SAMOSTALNI SPORTAŠ MILE ŠKORIĆ”, a pravo na nju ima obzirom da mu su prihodi pali za više od 20%.

NK Osijek je bio prvi hrvatski prvoligaš koji je s igračima dogovorio smanjenje primanja zbog negativnih ekonomskih posljedica i prekida nogometnih aktivnosti koje je uzrokovala pandemija koronavirusa. Igrači su tako pristali na nepovratno smanjenje prihoda od 25%, a 25% će im se isplatiti naknadno odnosno kad se situacija u nogometnom sektoru normalizira.

– “Shvaćamo situaciju u kojoj smo se svi našli. Bit će svega u razdoblju koje slijedi, nekima i teže nego nama, kažu, bit će i otkaza, ljudi će ostajati bez posla, pa i primanja. Mi smo u povoljnijem položaju kao nogometni profesionalci, ali bez obzira na to tko što mislio i kakve predrasude o nama imao, ni mi nemamo zalihe u novcu da možemo reći da smo se osigurali. Nedostajat će i nama, nekom više, nekom manje, ali u istom smo problemu i shvaćamo okolnosti u kojima se nalazimo. Vjerujemo ljudima koji vode klub i svojim ponašanjem želimo pomoći da se nastala situacija što lakše prevlada, a mi nismo izdvojeni iz nje i dijelimo sudbinu sa svima. Najbitnije je da se sve smiri, da pandemija prođe, da oboljelih bude što manje, o onom drugom ne usudim se ni misliti ni govoriti. Drži me, sve nas drži vjera, da doći opet oni dani kada ćemo razmišljati i govoriti o nogometu.” – izjavio je tom prilikom Škorić za sib.net.hr.

Velika većina nogometaša s klubovima ima sklopljen ugovor o profesionalnom igranju, a ne ugovor o radu zbog čega su dužni otvoriti samostalne obrte preko kojih dobivaju dogovorenu naknadu u bruto iznosu, a potom su dužni državi platiti poreze i doprinose. Igrači su u nepovoljnom položaju jer su obveze prema državi dužni podmiriti kad izdaju fakturu kluba, bez obzira kad će se stvarno naplatiti zbog čega su često dolazili u tešku financijsku situaciju.

Škorić nije jedini nogometaš Bijelo-plavih koji je odlučio iskoristiti vladinu mjeru pomoći. Ista je isplaćena i Mirku Mariću, Petru Bočkaju, Jerryju Mbakogu, Alenu Grgiću, Karlu Kamenaru, Luki Marinu, Tomislavu Šorši, Talysu, Marku Malenici te Marku Barešiću. Naknadu su dobili i igrač Istre 1961 Ivan Močinić, nogometaši Gorice Marijan Čabraja i Hrvoje Babec, treneri akademije Hajduka Andro Fistonić, Mario Despotović, Marijan Budimir, Jure Srzić, Daniel Vušković, Mate Radić, Robert Jurica, Roko Kurtović, Siniša Šegović, Stjepan Radovančić, Darko Franić, Zoran Roglić, Zlatko Jerković, Dejan Tomić, Ante Puljiz, Mateo Bebić, Vinko Bego, kondicijski treneri Bilih Toni Modrić i Šime Veršić, pomoćnik U17 reprezentacije Nenad Pralija, trener kadeta Dinama Jozo Bandić, pomoćnik prve momčadi Rijeke Danko Matrljan, trener juniora Rijeke Vjekoslav Miletić…

Potporu su preko svojih povezanih tvrtki iskoristili i Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka koji su na taj način odlučili očuvati radna mjesta. Sportski kolektivi mogućnost potpore mogu ostvariti i putem Središnjeg državnog ureda za šport koji je dosad isplatio 3,4 milijuna kuna, ali još uvijek nije objavio popis pravnih osoba kojima je pomoć odobrena.

Pročitajte još:

>> Središnji državni ured za šport zaprimio 533 zahtjeva za potporu

>> Državne potpore dobili i NK Osijek te HNK Rijeka

>> Dinamo i Hajduk dobili potporu za očuvanje radnih mjesta

Komentiraj