Državno odvjetništvo Republike Hrvatske započelo je izvide povezane s prošlotjednim otkrićem Nacionala da je jedan od oštećenika i svjedoka u istrazi i sudskom postupku protiv Vladimira Milankovića redakciji Nacionala dostavio pismo u kojem za ratne zločine teško optužuje Tihomira Jakovinu, ministra u Vladi premijera Zorana Milanovića. To je Nacionalu potvrdio izvor blizak Uredu predsjednice. Isti izvor tvrdi da je Ured predsjednice zatražio očitovanje Državnog odvjetništva o tom slučaju, nakon što su u Uredu primili dopis u komu se traži komenatr šutnje mjerodavnih institucija nakon otkrića da postoji svjedok koji želi inicirati kazneni progon Tihomira Jakovine i svjedočiti o njegovom navodnom sudjelovanju u ratnim zločinima.

  • Za srbijanske “Naše novine” ministar Jakovina najavio je tužbu protiv Nacionala
  • Tvrdi da je članak u Nacionalu lažan i prepun neistina
  • Nacional je Jakovininih javnih istupa protiv njega najavio tužbu zbog klevete

 

Svjedok i oštećenik ratnih zločina u Sisku napisao je srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine sljedeće u pismu čija je kopija dostavljena redakciji Nacionala: ‘’Pod svakom moralnom i kaznenom odgovornošću izjavljujem da je Jakovina sudjelovao u jedinicama za egzekucije srpskih civila. Boravio je u mučilištu Jodno – kao referentnoj točki tog užasa. Dakle, nesumnjivo je činio teške zločine… Vašim istražiteljima stojim na raspolaganju.’’

Internetski portal nacional.hr u prošlog utorka je objavio da je autor to pismo ponovo toga dana poslao srbijanskom Tužilaštvu za ratne zločine. Ta je osoba to učinila nakon što su predstavnici srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine tijekom toga dana demantirali da su takvo pismo dobili. Autor tog pisma ponovo ga je poslao kako bi spriječio da se manipulira s činjenicama. ‘’Pismo je poslano, a to je napravljeno još jednom, kako gospoda iz Tužilaštva ne bi manipulirala s time što se dogodilo, a što se nije dogodilo. Samo u teoriji pismo im se moglo zagubiti u pošti koja im svakodnevno pristiže, ali zato je od njih zatraženo da ostave broj telefax uređaja, kako bi se što je ranije moguće upoznali sa sadržajem pisma’, izjavio je za nacional.hr autor pisma čiji su dijelovi objavljeni u tiskanom izdanju ovotjednog Nacionala.

Iako gotovo posve prešućen u hrvatskim medijima, slučaj je koncem proteklog tjedna počeo privlačiti pozornost nekih srbijanskih medija. Tada je za srbijanske “Naše novine” Jakovina najavio tužbu protiv Nacionala, tvrdeći da je članak u Nacionalu lažan i prepun neistina. Uporište za te tvrdnje Jakovina je pronašao u tvrdnjama srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine koje je izjavilo da nije primilo sporno pismo. Nacional je zbog tih Jakovininih javnih istupa protiv njega najavio tužbu zbog klevete.

Komentiraj