Državno izborno povjerenstvo izdalo upute za glasanje na predstojećim izborima

Predstojeći parlamentarni izbori koji će se održati u nedjelju 5. srpnja biti će specifični ne samo po neizvjesnoj političkoj utakmici, već i po utakmici sa koronavirusom.

Zbog toga je Državno izborno povjerenstvo objavilo posebne upute za glasanje i dolazak na biračka mjesta, a sve u svrhu maksimalne zaštite od koronavirusa.

Tehničke upute podijeljene u dva dijela

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa je rekao da su „tehničke upute za provođenje izbora na dan izbora s obzirom na epidemiološku situaciju“ podijeljene u dva dijela.
„Jedan je za primjenu na redovnim izbornim mjestima, na oko 7000 mjesta, druga je u domovima za starije, jer tu postoje neki posebni epidemiološki zahtjevi“, rekao je.

Izborna mjesta i domovi za umirovljenike

Sessa je pozvao da se oni koji su u samoizolaciji, neka bez odgode, najkasnije do četvrtka, jave svojim biračkim odborima, kako bi mogli napraviti plan svog rada u nedjelju. Istaknuo je da su izbori mjesto na kojima dolazi do interakcije više ljudi, pa se sve one upute koje vrijede za mjesta na kojima dolazi do interakcije više ljudi, pretaču u pravila na ovim izborima.

Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić rekla je da gradska i općinska izborna povjerenstva moraju voditi brigu da su sva biračka mjesta oprana redovitim sredstvima za pranje, „po mogućnosti s dezinficirajućim svojstvima“.

Obavezna zaštitna oprema

„Svi članovi biračkih odbora obavezno će imati maske, po mogućnosti i rukavice, a ako na koži imaju oštećenja, onda obavezno rukavice“, rekla je.

Obavezno će rukavice morati imati i onaj član biračkog odbora koji dočekuje birače i pregledava osobnu iskaznicu.

„Glasačke kutije i paravani moraju biti na razmaku od metra i pol. Isto tako i glasačka kutija mora biti na razdaljini od najmanje jednog i pol metra od članova biračkog odbora“, objasnila je.

Ona je rekla da će birački odbori obilaziti, osim kao i prije osoba koje zbog invaliditeta ili nemoći ne mogu izhići na izbore, i one koji su u samoizolaciji. U svakom slučaju, svi moraju svoj odbor pozvati najmanje tri dana prije izbora

Oni koji nisu u samoizolaciji, a ne mogu sami na izbore

„Glasanje takvim biračima odvijat će se pred vratima stana birača. Preporuka je da takvi birači imaju maske, a članovi biračkog odbora imat će i maske i rukavice i dezinficijens, dezinficirat će im ruke prije glasanja. Oni koji neće moći izaći pred stana, član odbora će imati nazuvke za ulazak u stan.“

Oni koji su u samoizolaciji 

Članovi odbora će prilikom prebrojavanja morati biti udaljeni najmanje jedan i pol metar jedan od drugoga, a promatrači najmanje dva metra. I u toj fazi izbora maske su obavezne, a rukavice se preporučuju. Nakon prebrojavanja, članovi odbora morat će imati rukavice pri potpisivanju zapisnika…

Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin rekla je da se biračima preporučuje da ujutro na dan izbora izmjere tjelesnu temperaturu:

„Ako imaju temperaturu ili simptome svojstvene Covidu-19, ne smiju na izbore, moraju se javiti liječniku.“

Za maske biračima eksplicitno je naglasila da je „riječ o preporuci“.

„Ako birač nosi masku, morat će je prilikom identifikacije nakratko skloniti na udaljenosti od dva metra“, navela je onaj obavezni dio za birača pod maskom.

Birači ulaze jedan po jedan, uvijek moraju biti na razdaljini od jednog i pol metra. Ako trebaju, pričekat će i pritom će i dalje držati razmak od jednog i pol metra, nabrojala je Lovrin. Preporuka je da birač ima vlastitu kemijsku olovku. A ako netko ne slijedi pravila:
„Predsjednik biračkog odbora ovlašten je udaljiti onog birača koji se ne pridržava propisanih mjera.“

Video pogledajte u nastavku:

DIP: Organizacija glasanja na izborni dan

Posted by Nacional News Magazin on Monday, June 29, 2020

Komentiraj