FaH

Državni vrh nazočio prijamu u povodu Kurban-bajrama

Hrvatski državni vrh okupio se u zagrebačkom Islamskom centru na prijamu u povodu obilježavanja najznačajnijeg islamskog blagdana Kurban-bajrama, istaknuvši da je Hrvatska sretna zemlja jer su se muslimanski vjernici uspješno integrirali u hrvatsko društvo sačuvavši pritom svoj identitet.

Na svečanosti su bili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, tehnički premijer Tihomir Orešković, ministri u vladi, među kojima i kulture Zlatko Hasnabegović, bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović i veleposlanici iz 15-ak zemalja.

“Živimo ovdje život, a ne suživot, to je vrlo važno da čuju naši prijatelji, jer je ovdje nazočnih 16 veleposlanika i nekoliko zamjenika veleposlanika, rekao je zagrebački muftija Aziz efendija Hasanović, dodavši da je “model našeg življenja ovdje sve prepoznatljiviji u svijetu”.

Hrvatska predsjednica prisjetila se pak da su se prije nekoliko mjeseci okupili u svečanoj prigodi jubileja stote obljetnice institucionalnog priznanja islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj. “Blagodati tog čina osjećamo i danas, prije svega u činjenici pune uključenosti naših muslimana u sva područja društvenog života“, rekla je predsjednica, dodavši da upravo to olakšava integraciju i onim muslimanima koji su tek nedavno došli u Hrvatsku.

Poručila je da izgradnja kulture vjerskog suživota u okrilju domovinskog zajedništva ostaje svima trajnom zadaćom u čemu će, drži, uloga islamske zajednice u Hrvatskoj i u predstojećim vremenima biti od izvanredne važnosti.

Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner poručio pak da je Hrvatska sretna zemlja jer su njezini građani muslimanske vjeroispovijesti učinili i još puno čine dobra za ovu zemlju i jer u Hrvatskoj svima nama islam pokazuje onakvim kakav jest, kao religiju ljubavi, poštovanja prema drugome i mira.

Kurban-bajram, najznačajniji islamski blagdan, dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana, a u zoru vjernici odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz.

Komentiraj