Državni tajnik za obnovu Banovine: “Volio bi da cijela obnova Banovine bude gotova kroz tri, četiri godine”

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, zadužen za obnovu Banovine  Gordan Hanžek komentirao je situaciju na terenu vezanu uz proces obnove.

“Samo na području Petrinje imamo 678 kontejnera i 176 mobilnih kućica koji su dani za stanovanje. Danas je u Petrinji prijavljeno 1638 objekata s crvenim naljepnicama, 1030 sa žutim naljepnicama, imamo samo u ovom programu koji pokrećemo zelene naljepnice u Petrinji prijavljeno 2639 projekata obiteljskih kuća.”

 Počinje obnova ne konstrukcijskih dijelova domova

“Taj projekt smo kreirali početkom 3. mjeseca na način da su nam partneri jedinice lokalne samouprave, znači Grad Petrinja, općina, svi gradovi na području, imamo 28 tih jedinica. Podijelili smo područje, potpisani su ugovori s 4 koordinatora u 4 područja. Imamo u ovom trenutku angažiranih 16 projektanata sa 160 projekata koji su već djelomično odrađeni. Sljedeći tjedan ugovaramo 50 obiteljskih kuća s kojima startamo iza prvog svibnja. To su zelene naljepnice. Taj dojam nesigurnosti je apsolutno prisutan bez obzira na naljepnice, mi krećemo odmah, ali dosad je prijavljeno 5200 obiteljskih kuća. Jedinice lokalne samouprave vode prijavu na cijelom području, u ovom trenutku imamo 1060 ugovora za izradu projektne dokumentacije i krećemo s obnovom. Obnovu ćemo dizati, nadam se da će nas pratiti i hrvatska građevinska operativa, trebalo bi u ljetnim mjesecima uzmeđu 800 i tisuću ljudi raditi na toj obnovi da bi to stigli do početka sezone grijanja”, rekao je Hanžek za RTL Danas.

O projektantima i građevinarima angažiranim za obnovu 

“Projektanti su apsolutno pokriveni, u ovom času pod ugovorom imamo 28 projektanata i 5 koordinatora. To su 33 projektantske kuće. Istu stvar radimo i sa izvođačima. 37 izvođača smo imali u četvrtak na sastanku s kojima dogovaramo postupke obnove i javne nabave, proveden je iskaz interesa. Sukladno zakonu o javnoj nabavi, kreće taj postupak.”

“Svaka kuća dobiva svog projektanta”

“Sad smo govorili o zelenim naljepnicama. Paralelno s ovim projektom idemo na žute i crvene naljepnice. Isti postupak, koordinatori obilaze svaku kuću. Mi smo imali 800 volontera iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo na terenu koji su s 29. ožujka obavili postupak prvog pregleda. Nažalost, događaju se aftershockovi pa imamo 7000 dodatnih zahtjeva. Sada kreću detaljni pregledi, snima se svaka kuća, žuta, crvena. Svaka kuća dobiva svog projektanta, radi se o konstrukcijskoj obnovi.”

O transparentnosti obnove

“Znači ovaj prvi program zelenih naljepnica se financira s dvije osnove: Jedan je od velikih donacija, obnova od potresa. Skupljeno je gotovo 110 milijuna kuna koje su na računu našeg ureda. Cijeli postupak procjenjujemo na 200-250 milijuna kuna. S obzirom na odaziv na terenu, vjerujemo da će se javiti preko 6 tisuća kuća samo sa zelenim naljepnicama. To su dimnjaci, zabatni krovovi…vrlo zahtjevna obnova.”

Hanžek se osvrnuo i na vremensko trajanje obnove Banovine i naglasio kako se nada da će kompletna obnova trajati manje od pet godina.

“Ja bih volio da cijela obnova bude gotova kroz  tri, četiri godine maksimalno. Volim biti oprezan”, naglasio je.

 

Komentiraj