Državni tajnik: Ustanove li se propusti u ocjenjivanju, ocjena se može i vratiti – “u teoriji”

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak izjavio je za N1 kako se ocjena “u teoriji” može vratiti ako inspekcijski nadzor pokaže da je bilo propusta, “iako su tu zakonski normativni malo nejasni.”

Paljak je to izjavio komentirajući otkriće da je supruga predsjednika Republike Sanja Musić Milanović intervenirala u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji kako bi njegovom mlađem sinu bile podignute dvije već zaključene ocjene.

“Mama Milanović kao i svaki roditelj ima pravo biti mama. Ima pravo u tom komunikacijskom procesu koji se odvija svakodnevno u školi, neovisno je li kraj školske godine ili nije, stvarno su ti kanali isprepleteni, roditelj ima pravo pitati i u pismeno i usmeno, sudjelovati u radnim tijelima škole i tražiti individualne razgovore s djelatnicima”, kazao je Paljak pa dodao:

“Ono što se eventualno u takvim prepiskama i odnosima može smatrati pritiskom ili se ne smatra, to je nešto na što mora odgovoriti predmetni profesor kao profesionalac. Je li on taj koji je nešto protumačio pritiskom pa je onda iz nekih svojih oportunističkim razloga podlegao, i to je moguće. Imate i profesore kojima to ne pada na pamet, koji stoje iza svoje ocjene i koji su jedini odgovorni za svoju ocjenu. To im pravo ne može nitko osporiti. Najveći je broj takvih slučajeva”, tvrdi Paljak.

Državni tajnik je rekao da nema podataka koliko je ukupno u hrvatskim školama bilo sličnih izjava nakon završetka školske godine.

“Mogli bismo vidjeti to, nemam te podatke sada, ali činjenica je da je e-dnevniku zabilježeno sve u sekundi kada se događa. Mislim da postoje i podaci koliko je izvida bilo prema školama gdje je bilo potrebno vidjeti je li bilo nešto nezakonito ili izvan pravilnika”, rekao je Paljak.

Nije mogao procijeniti koliko će trajati inspekcijski nadzor u školi Milanovićevog sina.

“Čak i ako se dogodio propust, ako se ne radi o nekakvom ponavljanju takvih slučajeva, ako se utvrdi da je to bilo sada, postoje mjere koje inspektor nalaže školi, ili da je isprave ili daje dodatne pedagoške inspekcije da se vidi na koji način se tu radi kako se ne bi stvari ponavljale”, rekao je Paljak.

 

Komentiraj