Državni tajnik kaže da će se cijepljenje u idućim tjednima odvijati smanjenim intenzitetom

U Hrvatskoj će zbog nepredviđene sporije dinamike isporuke Pfizerovog cjepiva sljedećih nekoliko tjedana provedba cijepljenja biti smanjenog intenziteta, najavio je u četvrtak na sjednici Vlade državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić.

“Pfizerovo cjepivo narednih će tjedana dolaziti u reduciranim količinama, što će uzrokovati odgodu početka cijepljenja prvom dozom i odgodu primjene druge doze u odnosu na prvotno predviđeni razmak od 21 dana”, kazao je.

U Hrvatskoj je od  27. prosinca prošle godine do 27.siječnja aplicirano 76.129 doza cjepiva, a drugom dozom je docijepljeno 17.635 osoba.

U zdravstvenom sustavu je aplicirano 36.305 doza, u domovima za starije i nemoćne 32.864, a na području Sisačko-moslavačke županije 6389 doza.

Dosad je prijavljeno 380 sumnji na nuspojave na Pfizerovo cjepivo i 10 na Modernino.

“I dalje bilježimo pad broja novih slučajeva na tjednoj razini, stagnira i  broj novohospitaliziraih pacijenata, Bilježimo pozitivni trend jer jer broj otpušenih puno veći nego broj zaprimljenih pacijenata. No, u odnosu na broj aktivnih i dalje imamo veliki broj hospitaliziranih zbog teških kliničkih slika”, rekao je Dulibić.

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 619 slučajeva covida-19 pa je broj aktivnih trenutno 3173.  Na bolničkom liječenju je 1326 osoba, od kojih je 128 na respiratoru. U samoizolaciji je 15.505 osoba.

I dalje se prati situacija u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je u protekla 24 sata bilo 45 novooboljelih.

Udio novozaraženih u ukupno testiranima trenutno iznosi 10,3 posto.

Komentiraj