Državni tajnik Glavina: ‘U Hrvatskoj je oko 730 tisuća gostiju, a Italija je uvela mjere zbog konkurencije u turizmu’

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina rekao je da u posljednjih sedam dana Hrvatska ima prosjek od 730.000 gostiju, a rast zaraženih koronavirusom je sasvim logičan s obzirom na toliki broj gostiju

Za 730.000 gostiju je rekao da također treba uzeti u obzir ako se promatra širenje virusa:

“To znači da po broju stanovnika nismo na oko 4 milijuna nego na oko 5 milijuna stanovnika. Logično je da s tom otvorenošću, radom i primanjem gostiju imamo povećanje broja slučajeva”, rekao je Glavina za N1 televiziju.

Glavina je rekao da i turistička konkurencija Hrvatskoj također bilježi rast broja zaraženih, “iako neki od njih niti nemaju turističku sezonu”. Isto smatra argumentom i kad se govori o padu dobi zaraženih u Hrvatskoj, s više od 50 godina na proljeće na manje od 35 sada, jer se to događa i drugdje.

Bitno je, kaže, da dosadašnja sezona donosi promet od 50 posto u odnosu na prošlu, odnosno 70 posto ovogodišnji kolovoz u odnosu na prošlogodišnji.

“Ništa nam se nije dogodilo slučajno, ništa nam nije palo s neba”, rekao je.

Kao najvažnije naveo je plan s vrha Vlade, i to, kako je rekao, u kojem je premijer “otvarao vrata susretima direktno s državnim čelnicima”.

“Krenuli smo se prvi otvarati nautičarima, dokazivati se kao sigurni”, kazao je.

Za to sve i izvesti, dodao je Glavina, trebalo je sačuvasti radna mjesta i infrastrukturu, inače ne bi bilo moguće primiti tolike turiste.

“Turizam nam je bio strahovito bitan, da ostvarimo priljev deviza”, povezao je to s očuvanjem ekonomije, pa tako i zdravstva i socijalnih i ekonomskih mjera Hrvatske.

Italija uvela mjere kako bi zadržala građane u svojoj zemlji

“Postoje te špekulacije, koje su u velikoj mjeri doista samo špekulacije. Simptomatično je da je odluka iz Italije prvo donešena i razgovarana na razini onih regija koje su turistički prošle loše. Apulija, Sicilija, Kampanija… Uveli su nužnost testiranja za svoje direktne turističke konkurente, odnosno za Maltu, Hrvatsku , Španjolsku i Grčku. Vidimo to kao dio nastojanja da zadrže goste tijekom ferragosta”, kazao je.

Austrija nije uvela zabrane već obvezna testiranja

“To samo po sebi možda nije tako loše. Hrvatska je za sve treće zemlje uvela obavezu testiranja u 48 sati prije dolaska. Jedina smo zemlja koja prima Amerikance, pa dolaze s testom i funkcionira sve OK”, rekao je.

Za porast broja oboljelih rekao je da je razlika između mjera u odnosu na broj zaraza u proljeće, kad je bio lockdown i sad, uz ogradu da nije epidemiolog, ali su mu to objasnili, to što je u proljeće bio visoki udio hospitaliziranih i na respiratorima.

“Sada je mali broj hospitaliziranih i iznimno mali broj na respiratorima”, istaknuo je.

Niti jedno gospodarstvo ne može izdržati veliki “lockdown”

Lockdown je uz vrijeme kad smo imali po 34 novozaražena dnevno usto bio propisivan dok se o covidu-19 znalo bitno manje nego sada, pa tako i učinkovite, što znači da su sada neusporedivo bolje poznate učinkovite, a racionalne mjere:

“Niti jedna ekonomija, niti jedno zdravstvo ne može izdržati veliki lockdown”, naglasio je Glavina.

Komentiraj