Državni revizori otkrili velike nepravilnosti u računima Grada Zagreba

Zarko Basic/PIXSELL

Državni revizori pročešljali su račune Grada Zagreba i otkrili niz nepravilnosti. Dnevnik.hr piše kako revizori tvrde da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nezakonito trošio novac Zagrepčana te ih donirao brojnim udrugama i manifestacijama, kako u Zagrebu, tako i izvan njega.

Državni revizori otkrili su da je Bandić prošle godine financirao 3289 programa s ukupno 280 milijuna kuna, od čega je najviše otišlo na sport i kulturu. To ne bi bilo sporno da revizori nisu otkrili da su neke manifestacije novac dobile iz tzv. proračunskih zaliha – Fonda za elementarne nepogode i katastrofe.

“Preko tri i pol milijuna kuna je i 2016. i 2017. godine iskorišteno za namjene za koje nije smjelo biti korišteno. Znači, proračunska zaliha je korištena za tekuće donacije, a prema Zakonu o proračunu smije se korisiti samo za nepredviđene namjene”, rekla je pomoćnica glavnog državnog revizora Biserka Čoh Mikulec.

Protivno zakonu novac Zagrepčana, između ostalog, koristio za organizaciju izbora za Miss, nogometnog turnira u BiH, i Maratona lađa. Nepravilnosti su utvrđene i u plaćanju goriva za automobile, mobilnih usluga te brojnih cateringa i donacija udrugama. Na računima su pisali iznosi, ali ne i specifikacije troškova.

Revizijska izvješća dostavljaju se Saboru, a sankcije može tražiti Državno odvjetništvo.

Komentiraj