FaH

Državni odvjetnik: Ljudska pogreška odgovorna za željezničku nesreću kod Muenchena

Željezničku nesreću prošli tjedan na jugu Njemačke u kojoj je poginulo 11 osoba izazvala je “ljudska pogreška” skretničara protiv kojega je podignuta optužnica, objavljeno je u utorak iz državnog odvjetništva.

“Nema nikakva pokazatelja tehničkog problema. To je ljudska pogreška”, rekao je na konferenciji za novinare državni odvjetnik iz Traunsteina zadužen za istragu.

“Pokrenuta je istraga protiv 39-godišnjeg muškarca zbog ubojstva iz nehaja, nanošenja tjelesnih ozljeda i ‘opasnog interveniranja u željeznički promet'”, rekao je Wolfgang Giese iz državnog odvjetništva u Traunsteinu.
“Da se držao propisa službe, taj se sudar ne bi dogodio”, rekao je Giese, a prenosi agencija dpa.
Nema temelja za pritvor tog muškarca, jer njegovi postupci nisu bili namjerni, samo nemar, rečeno je. Nema ni dokaza da je bio pod utjecajem alkohola ili drugih opojnih tvari, rečeno je.
Muškarac je smješten na sigurno i “on nije dobro”, rekao je drugi državni odvjetnik Juergen Branz.
U frontalnom sudaru dva vlaka prije tjedan dana 11 je osoba poginulo, a ozlijeđena je 81, od kojih 19 teško.  Sudar se dogodio blizu bavarskoga grada Bada Aiblinga 9. veljače pošto je sustav automatskog kočenja koji uobičajeno sprječava frontalne sudare bio isključen.
Još se uklanjanju olupina vlaka u tom području i ne zna se kada će promet opet biti uspostavljen.

Komentiraj