Državni inspektorat pojačava nadzor za ‘Black friday’, inspektori su već na terenu

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata ovih dana pojačano nadzire posebne oblike prodaje pod nazivom ‘BLACK FRIDAY’ ili ‘CRNI PETAK’. Državni inspektorat u četvrtak je u priopćenju izvijestio da je pojačani nazdor već krenuo, a po potrebi će se provoditi i nakon petka, 26. studenog, ovisno o oglašavanju od strane trgovaca.

U ovim nadzorima, ističu iz DIRH-a, tržišni inspektori prvenstveno nadziru odredbe Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda pri obavljanju posebnih oblika prodaje te vezano uz to nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima što je propisano čl. 32. – 38. navedenog Zakona.

“Sukladno članku 18. Zakona o zaštiti potrošača posebnim oblicima prodaje smatra se prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji, a ista prodaja obuhvaća, između ostalog, akcijsku prodaju, rasprodaju, sezonsko sniženje, prodaju proizvoda s greškom i prodaju proizvoda kojima istječe rok uporabe, kao i prodaje pri kojima se koriste i drugi nazivi, u ovom slučaju ‘BLACK FRIDAY’ ili ‘CRNI PETAK’.

Napominjemo kako potrošač, ako smatra da su neka njegova prava zakinuta isto može prijaviti Državnom inspektoratu ispunjavanjem elektroničkog obrasca „Podnošenje prijava“, slanjem prijave poštom na adresu Državni inspektorat, Šubićeva 29, 10 000 Zagreb ili osobno u Pisarnici Državnog inspektorata”, ističe se u priopćenju.

Državni inspektorat je podsjetio da je u prošlogodišnjoj istoimenoj akciji provedeno je 108 inspekcijskih nadzora te je utvrđeno 18 povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača.

Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na to da trgovac nije istaknuo cijenu u redovnoj prodaji i cijenu tijekom trajanja posebnog oblika prodaje te zavaravanje potrošača u pogledu cijena proizvoda ili načina na koji je ona izračunata odnosno zavaravajuća poslovna praksa trgovca.

 

Komentiraj