Državna intervencijska postrojba Civilne zaštite stigla u Tursku, uskoro na odredištu

Hrvatski tim Civilne zaštite za traganje i spašavanje, koji je sinoć krenuo prema Turskoj, vozi se prema zračnoj luci Adana gdje je uspostavljen prihvatni centar za međunarodne timove koji pristižu u pomoć, priopćili su danas iz Ravnateljstva civilne zaštite. 

“Prihvatni centar je lokacija gdje svi međunarodni timovi dolaze kako bi se registrirali te se tamo izmjenjuju informacije i određuju prioriteti o spašavanju”, pojasnio je predstavnik tima Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite Tomislav Marević.

Uobičajeno je da prihvatne centre organizira UN-ov tim za procjenu i koordinaciju stanja na terenu, koji trenutno je u Turskoj, te djeluje kao potpora turskim vlastima. Međunarodni timovi koji pristižu pružaju pomoć turskim spašavateljima.

“Mi smo trenutno na putu prema prihvatnom centru. Nastojimo tamo doći što prije, a napravit ćemo jedan kratki predah u Ankari prije nego ćemo se uputiti na krajnje odredište” rekao je Marević.

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, odnosno modul za urbano traženje unesrećenih u ruševinama, iz Jastrebarskog u ponedjeljak su u kasnim popodnevnim satima krenuli u Tursku pomoći u potrazi za unesrećenima u katastrofalnom potresu. Radi se o modulu srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina u kojem je 40 pripadnika s opremom i 10 pasa za spašavanje.

Komentiraj