EPA/JAKUB KAMINSKI

Države V4 za obuzdavanje Europske komisije

Poljska, Slovačka, Mađarska i Češka, istočne članice EU-a i ujedno članice Višegradske skupine (V4), u utorak su, nakon što je Velika Britanija na referendumu izglasala izlazak iz bloka 28-orice, zatražile zauzdavanje ovlasti Europske komisije, dok je Varšava pozvala i na ostavku predsjednika EK-a Jeana-Claudea Junckera.

“Pitamo se da li sadašnje vodstvo EK-a ima pravo na nastavak funkcioniranja, popravljanja Europe. Po našem mišljenju, nema (…) novi političari, novi povjerenici bi trebali preuzeti tu zadaću, a prije svega bismo Europskom vijeću trebali dati nove prednosti jer ga čine političari koji imaju demokratski mandat”, kazao je poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski.

Napetosti između EK-a, izvršnog tijela Unije koje sastavlja i provodi europsku legislativu, i zemalja članica koje svoju moć kolektivno izražavaju u Europskom vijeću, prisutne su već šest desetljeća.

Komisija predvođena Junckerom posebice je iživcirala zemlje istočne Europe pokušajima da im se nametnu kvote za prihvat migranata.

“Moramo promijeniti cjelokupno funkcioniranje EU-a i mislim da je potrebno promijeniti funkcioniranje Europske komisije”, istaknuo je češki premijer Bohuslav Sobotka. Njegov ministar vanjskih poslova Lubomir Zaoralek je kazao da je Juncker “krivi čovjek za taj posao”.

Poljski premijer Jaroslav Kaczynski je kazao da je zemlje V4 razmatraju poteze koji bi Veliku Britaniju vratili u EU.

“Ali, EU se mora radikalno promijeniti”, poručio je Kaczynnski.

Komentiraj