Država obećala izgradnju hladnjača za voće i povrće, no voće i dalje uvozimo

Ministarstvo poljoprivrede je prije dvije godine najavilo izgradnju dvadeset hladnjača za voće i povrće diljem Hrvatske, ali hladnjača još nema. Osječko-baranjska županija u tu je investiciju krenula sama, piše Dnevnik.hr.

Projekt vrijedan 101 milijun kuna pokrenula je Osječko-baranjska županija. Prema planu, prvi bageri u osječkoj eko zoni očekuju se za deset dana.

Pročelnica za poljoprivredu Silvia Wendling kazala je da je u samom prostoru osigurano 690 tona skladišnih kapaciteta za domaće ekološke poljoprivrednike, no i dalje uvozimo voće vrijedno dvjesto milijuna eura, a bez infrastrukture domaći voćari tome ne mogu konkurirati.

“Usvojen je operativni program izgradnje regionalnih hladnjača na inicijativu Hrvatske voćarske zajednice, međutim on zapinje s realizacijom”, rekao je Stjepan Zorić iz Hrvatske voćarske zajednice te istaknuo kako bi realizacija ovog projekta otvorila široku lepezu novog razvoja.

Akcijski plan za realizaciju projekta odnosi se na razdoblje od 2019. do 2023. godine.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da trenutno realizaciju ovog projekta nastoje nadograditi jednom tržišnom analizom i studijom kako bi bili prihvatljivi za financiranje iz europskih fondova, no još nije poznato kada i s kojim udjelom će ministarstvo poljoprivrede sudjelovati.

Komentiraj