Država je šprice i igle za masovno cijepljenje protiv Covida-19 kupila od HDZ-ovca Andrije Hebranga

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, na čijem je čelu Krunoslav Capak posao promocije cijepljenja na društvenim mrežama dodijelio je poduzetnici Bianci Matković, inače bivšoj ministrici i aktualnoj članici HDZ-a, objavio je u srijedu Net.hr. Posao je ‘težak’ 188 tisuća kuna neto, što znači da se cijenom ispod 200 tisuća zaobišao otvoreni postupak javne nabave.

Bianca Matković, bivša ministrica bez portfelja u vladi Ive Sanadera, piše u četvrtak Telegram, nije jedina bivša ministrica HDZ-a čija je tvrtka ostvarila prihod od HZJZ-a u poslovima vezanima za cijepljenje protiv koronavirusa.

Više od milijun i 300 tisuća kuna, naime, uprihodit će i tvrtka Kormedix d.o.o. u suvlasništvu bivšeg HDZ-ovog ministra zdravstva Andrije Hebranga koja nabavlja igle i šprice za masovno cijepljenje protiv COVIDA-19.

Sredinom prosinca prošle godine Hrvtaski zavod za javno zdravstvo raspisao je natječaj za nabavu 4.530.628 jednokratnih sterilnih igli veličine 0,6×25 mm te 4.330.028 jednokratnih sterilnih šprica volumena 2 mililitra. Rok zainteresiranima za dostavu ponuda bio je skraćen na dva tjedna od objave, do 29. prosinca. Tvrtka Kormedix je jdina poslala ponudu za posao vrijedan 1,3 milijuna kuna. I to punih šest dana prije krajnjeg roka za dostavu.

Ravnatelj Krunoslav Capak početkom siječnja donosi odluku da igle i šprice za masovno cijepljenje stanovništva nabavlja tvrtka bivšeg ministra zdravstva, doktora Hebranga.

Hebrang je Kormedix osnovao krajem 2012. godine, a tvrtka je registrirana za kupnju i prodaju robe, uglavnom medicinskih proizvoda, aparata i opreme. Ima troje zaposlenih. Posljednjih nekoliko godina prihodi joj značajno rastu.

HZJZ se oglasio o poslovima koje su dali Bianci Matković i Andriji Hebrangu: “Sve je bilo transparentno”

Komentiraj