Država Fini dala bespovratnih 12 milijuna: “Bez nas ne možete zamisliti život u Hrvatskoj”

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) i Financijska agencija (Fina) sklopili su u ponedjeljak ugovor o dodjeli bespovratnih gotovo 12 milijuna kuna za projekt “Održavanje i nadogradnja sustava eFondovi”, priopćeno je iz Ministarstva.

Riječ je o projektu programske platforme putem koje se realizira Operativni program konkurentnost i kohezija i ostvaruje komunikacija između Ministarstva, svih posredničkih tijela i korisnika ugovora o dodjeli europskih sredstava. Cilj mu je osigurati održavanje sustava eFondovi te prilagodbu, implementaciju i osmišljavanje novih funkcionalnosti sustava potrebnih za nesmetano upravljanje novim programskim razdobljem.

Platforma eFondovi, navodi se, iznimno je važna za 330 poziva za dodjelu bespovratnih sredstava, gotovo 8.000 potpisanih ugovora i oko 9 milijardi eura bespovratnih sredstava ESI fondova.

Provedba projekta započela je u srpnju 2021. godine te traje do srpnja 2023. godine, a ukupni prihvatljivi troškovi iznose 14,12 milijuna kuna, od čega je bespovratno gotovo 12 milijuna kuna.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak kazala je kako je riječ o kompleksnom sustavu kojim Fina postaje važna podrška sustavu za upravljanje i kontrolu.

„Sporazumom između Ministarstva regionalnoga razvoja i Fine omogućavamo i nadogradnju same aplikacije kako bismo koristili sve javne registre i kako bismo dodatno administrativno rasteretili korisnike za dostavu dokumenata jer su isti već digitalizirani i nalaze se u odgovarajućim registrima. Govorimo o godišnjem financijskom izvještaju poduzetnika, o postojanju ili nepostojanju duga prema poreznoj, ali i svim ostalim javno dostupnim registrima koji su u Fini“, naglasila je ministrica Tramišak.

Najavila je i kako Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije već sada planira i programira novo financijsko razdoblje 2021.-2027.

Predsjednik uprave Financijske agencije Dražen Čović izjavio je kako Fina već godinama tehnološki pomaže i vodi različite registre poput Središnjeg sustava državne riznice, COP-a.

„Mi smo za jedan dobar dio ministarstava informatička infrastruktura po kojoj teku servisi bez kojih ne možete zamisliti život u Hrvatskoj“, naglasio je  Čović.

Komentiraj