Država će ponuditi model “više cijepljenih, veća potpora”

Više cijepljenih, veća potpora – to je načelo na temelju kojega će ministar rada i socijalne skrbi načiniti novi model potpora koji će u utorak ponuditi poslodavima, javlja dnevnik.hr.

Ministar smatra da će takva mjera doprinijeti procijepljenosti. “Ima financijska stimulacija za najodgovornije i to će biti model kojem ćemo pristupiti”, rekao je ministar.

Model je jednostavan: “Vezivati ekonomske mjere s COVID potvrdama, da se najšire izrazim, odnosno s tim dokazom da je odgovornost građana negdje na višoj razini nego negdje drugdje. Imamo više od 1,5 milijuna onih koji su se cijepili, koji više ne mogu sufinancirati ekonomski oporavak onih drugih”, rekao je Aladrović.

Branko Roglić najbogatiji je poduzetnik i podržava cijepljenje, ali se protivi i velikim kaznama. “Ne bi trebalo neke velike kazne jer teško je čovjeka uvjeriti u nešto u što ne vjeruje. Nema tih novaca”, rekao je Roglić.

Ipak, za neke poslove cijepljenje smatra nužnim. “Ja mislim da ljudi koji nude usluge općinstvu trebali biti cijepljeni i ne bi trebali raditi ako nisu cijepljeni. Ako ulazim u dućan, moram biti siguran da se neću zaraziti”, dodao je Roglić.

Profesor radnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Viktor Gotovac smatra da problem s cijepljenjem treba riješiti država, a ne ga svaliti na poslodavce. “Možda postoje teorije zavjere, možda se boje cjepiva i misle da se tamo nalaze obrve od žabe ili noge od zmije. Ako država želi da se svi procjepe, to je njezina odgovornost”, rekao je.

Komentiraj