HINA/ Damir SENČAR

DRŽAVA BEZ PAPIRA Isprave iz državnih matica građani više neće morati pribavljati sami

U sklopu projekta “Država bez papira” Vlada je obvezala sva javnopravna tijela da u postupcima koji građani pred njima vode po službenoj dužnosti pribavljaju podatke iz državnih matica.

Riječ je o maticama rođenih, vjenčanih, umrlih, registar životnog partnerstva te evidencije državljanstva, doznaje se u Ministarstvu uprave.

Dodaju kako za građane to znači oslobađanje od nepotrebnog pribavljanja dokumenata o kojima država vodi službenu evidenciju.

Uvođenjem web aplikacije “Uvid u osobna stanja građana” Ministarstvo uprave stvorilo je prvi preduvjet za izgradnju “države bez papira”.

Taj projekt započinje u uredima državne uprave u županijama, kojima će od 01. svibnja 2017. godine biti omogućen pristup web aplikaciji “Uvid u osobna stanja građana”. Ostala javnopravna tijela obvezna su web aplikaciji pristupiti najkasnije do 01. listopada 2017..

Povezivanjem tijela državne uprave digitaliziraju se i pojednostavljuju procesi te ubrzava rad javne uprave sa svrhom jednostavnosti i dostupnosti građanima, ističu u ministarstvu.

Komentiraj