Povodom 65. obljetnice svog djelovanja Društvo prijatelja dubrovačke starine predstavilo je u ponedjeljak navečer u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića dokumentarni film autora Tonka Jovića „Priča od starina“ o povijesti Društva.

Autor filma Tonko Jović tom je prilikom istaknuo kako je u dokumentarnom filmu prikazan tek dio zanimljivog materijala o povijesti DPDS-a.

„Prikupio sam materijal listajući i gledajući stare filmske zapise, fotografije, arhive… Nadam se da će ovaj film biti uvod u sljedeću obljetnicu Društva. Šezdeset i pet godina u životu čovjeka nije malo, a možda je u jednom društvu kao što je ovo još i više. Prošli su mnoge ‘Scile i Haribde’, duraju i nadam se da će durati i dalje“, rekao je Jović.

„Jedna od karakteristika Društva je svojevrsna neprimjetnost njihova rada i to je za mene možda najvažnija karakteristika. Poploča se ulica, popravi se kupjerta ili nekakva drvenarija, fugira se zid i ti radovi postanu i ostanu dio svakodnevice. Ne primjećujemo ih i uopće ne mislimo da su učinjeni, ne vidimo tko ih je učinio, a zapravo zna se tko ih je učinio – Društvo prijatelja dubrovačke starine. Čuvajući baštinu i misleći o baštini, promišljajući zapravo o prošlosti istovremeno zapravo mislimo i o budućnosti“, kazao je autor dokumentarnog filma.

Tajnik Društva Denis Orlić kazao je kako ono Dubrovniku jako puno daje i davat će i dalje. „Jedna od bitnih stvari je da smo što manje zamjetni. Nažalost, proteklih nekoliko godina, ne našom voljom, nam to nije išlo od ruke, ali dolazimo u puno mirnije vode i nastupa mirnije vrijeme, kad ćemo se moći još više i bolje posvetiti radu i onome što jest naša zadaća, a to je održati ovaj grad onakvim kakvog ga možemo predati našim nasljednicima barem tako dobro kako smo ga mi naslijedili“, rekao je Orlić.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica istaknuo je kako je u povijesti Društva bilo i lijepih i malo manje lijepih trenutaka.

„Vrijeme je da progovorimo o budućnosti. Mi smo se radovali kad ste obnavljali Kaštio u Stonu, Sokol grad, Knežev dvor u Slanome, sve ono što su neki govorili kako nije dio grada. Za nas je to sve integralni dio grada i na tome vam čestitam, jer ste se dotakli nekih dijelova koji bi sigurno propali i bili zaboravljeni. Vaša rođendanska želja je da budete neprimjetni, a uvjeren sam da ćemo ju ispuniti. Kad biste me u jednoj rečenici pitali o odnosu grada Dubrovnika i Društva, rekao bih vam: Grad je Društvo, a Društvo je Grad“, rekao je Potrebica.

U prigodnom programu nastupili su gitarist Maroje Brčić i klapa Maestral.

Komentiraj