Hrvatsko društvo mladih liječnika Hrvatskoga liječničkog zbora pozdravlja donošenje i podupire primjenu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o
specijalističkom usavršavanju doktora medicine koji je stupio na snagu 16. srpnja ove godine jer, smatraju, rješava brojne akutne probleme liječnika specijalizanata.

Kako se navodi u njihovu otvorenom pismu, upućenom mjerodavnim tijelima i javnosti u srijedu, spomenuti izmijenjeni i dopunjeni pravilnik rješava brojne akutne probleme liječnika specijalizanata, mahom tehničke naravi, ali se bavi i egzistencijalnim pitanjima kao što je definiranje troškova specijalističkog usavršavanja.

Podsjeća se da su do donošenja Pravilnika liječnici specijalizanti i specijalisti bili jedina struka u Hrvatskoj koju su poslodavci ucjenjivali na zakonski način jer je trošak specijalističkog usavršavanja uključivao bruto plaće. U pismu se objašnjava kako to u praksi znači da su mladi liječnici u slučaju da su željeli otići iz zdravstvene ustanove (zbog stručnih ili osobnih razloga) u kojoj su provodili specijalističko usavršavanje u neku drugu zdravstvenu ustanovu, u Hrvatskoj ili izvan nje, bili obvezni vratiti odštetu ustanovi iz koje odlaze tako što su u odštetu bile uračunate i bruto plaće.

Tako se, dodaje se, dolazi do apsurdne situacije da liječnik koji je obavljao veći opseg posla treba vratiti veći iznos – radilo se o iznosima od otprilike milijun kuna, racionalne alternative nije bilo, a ugovori su vezali nove specijaliste za ustanovu najmanje onoliko vremena koliko je trajalo specijalističko usavršavanje.

Ističe se kako se samo od sebe nameće pitanje – ako je ovakav način pravedan, legalan i u skladu s pravnom stečevinom EU, čiji smo punopravni član, zašto se takav model ne primjenjuje i na druge struke u Republici Hrvatskoj te zašto to nije uobičajena praksa u drugim članicama EU.

Hrvatsko društvo mladih liječnika zauzima se za ostanak liječnika u Hrvatskoj, ali ne na  prije opisan način. Navodi se kako sve veći broj mladih liječnika odlaze iz Hrvatske, a da nisu proveli ni jedan radni dan u hrvatskome zdravstvenom sustavu, a s druge strane, zbog dosadašnjeg ucjenjivačkoga modela, iz Hrvatske odlaze gotovi specijalisti s pet
do 15 godina radnoga staža.

U pismu stoji kako su, sukladno predmetnom pravilniku, zdravstvene ustanove obvezne u roku od 30 dana od stupanja na snagu ponuditi specijalizantima sklapanje izmijenjenog ugovora o međusobnim pravima i obvezama, a na zahtjev specijalista, u roku od 30 dana od podnošenja zahtjeva, ponuditi sklapanje izmjenjenog ugovora o međusobnim pravima i obvezama.

Kako rok od 30 dana istječe 16. kolovoza ove godine, Hrvatsko društvo mladih liječnika, vjeruje da će ravnatelji zdravstvenih ustanova postupiti sukladno odredbama pravilnika, te zahvaljuje Hrvatskoj liječničkoj komori na angažmanu u zaštiti prava specijalizanata i specijalista te liječničke struke općenito u Republici Hrvatskoj.

Komentiraj

FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.