Društvo Logoraša srpskih logora prozvalo HRT zbog cenzure i napada na novinare

Slavko Midzor/PIXSELL

Sve koji su ukazali na pogreške i negativnosti u radu HRT-a Vodstvo HRT-a smjenjuje, daje im otkaz ili ih sudskim putem proganja, da je načinjena šteta zbog „grube povrede ugleda, časti i imena“

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora reagiralo je na tužbe Hrvatske radiotelevizije protiv Hrvatskog novinarskog društva i njegovih predstavnika te su otvoreno pismo uputili predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te vodstvu Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskog novinarskog društva.

U priopćenju, kojeg prenosimo u cijelosti, posebno su istaknuli doprinos novinara Sanje Mikleušević Pavić i Hrvoja Zovka koji su 2015. pokrenuli televizijski prijenos iz Vukovara na Dan sjećanja 18. studenog, kao i 19. studenog iz Borovog naselja i 20. studenog iz bivšeg skladišta Veleprometa i Ovčare.

Zagreb: Konferencija za medije o slučaju tužbe HND-a od strane HRT-a 28.12.2018., Zagreb,Novinarski dom – Konferencija za medije vodstva Hnd-a povodom tuzbi koje je HRT podignuo protiv Hrvoja Zovka i Hnd-a. Sanja Mikleusevic
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

“Zar su se promijenila vremena, pa svi oni koji stručno rade svoj posao i imaju svoj stav ne odgovaraju upravi gore navedene televizije, tako da velika većina djelatnika odlazi s HRT-a u druge TV kuće i tamo nastavljaju normalno djelovati. Mi smo u nazad 15 godina imali izvanrednu suradnju s HRT-om i njihovim djelatnicima, od Vladimira Rončevića i Mirka Galića pa sve do Sanje Mikleušević Pavić i Hrvoja Zovka. Ne možemo zaboraviti da su gospođa Mikleušević Pavić i gospodin Zovko 2015. godine pokrenuli prijenos iz Vukovara, 18. studenog na Dan sjećanja na Vukovar, 19. studenog na Dan sjećanja na Borovo naselje i 20. studenog za Velepromet i Ovčaru. Je li to nagrada za sve što su profesionalno učinili do sada.

HRT kao javni servis koji služi za informiranje hrvatskih građana i njegovo djelovanje regulirano je zakonom. Oni moraju znati da građani RH plaćaju pristojbu za njegove usluge te javnost mora znati kako se na HRT-u troši javni novac i u kakvim se okolnostima stvara televizijski program. Sve koji su ukazali na pogreške i negativnosti u radu HRT-a vodstvo HRT-a smjenjuje, daje im otkaz ili ih sudskim putem proganja, a ne dozvoljava da se kaže istina, pokušavajući ušutkati sve svoje novinare i reportere te uvesti cenzuru. Stoga dajemo punu potporu Hrvatskom novinarskom društvu u nastojanju da zaštiti svoje članove”, navodi HDLSKL u pismu koje potpisuje njegov predsjednik Danijel Rehak.

Komentiraj