HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA Javni prostor se ne smije uređivati bez rasprava

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) upozorilo je u petak, s obzirom na projekt uređenja parka na Savici i najave uređenja poteza od Branimirove tržnice preko Trga žrtava fašizma do Trga burze, kako je javni prostor javni interes i ne smije se mijenjati niti uređivati bez javnih rasprava i natječaja.

“Informiranje i participacija građana su obavezni, a sve drugo nedemokratska je praksa s dugoročno štetnim posljedicama, koju kao odgovorno i kompetentno društvo smatramo neprihvatljivom”, ističu u priopćenju.

Smatraju da je grad u slučaju parka na Savici napravio korak unaprijed kada je odustao od gradnje crkve, no otišao je nekoliko koraka unazad jer o uređenju parka nisu informirali građane i uključili ih u programiranje njegovog budućeg sadržaja. “Zaobilaženje javnog arhitektonskog i urbanističkog natječaja također je neprihvatljivo”, dodaju.

Nisu zadovoljni niti najavljenim uređivanjem poteza od Branimirove tržnice preko Trga žrtava fašizma do Trga burze, a iako podupiru inicijativu pojedinaca i grada da se uredi prostor tržnice i dodijeli joj se kvalitetan sadržaj i identitet, kažu da, “imajući u vidu značaj prostora i povijesno urbano naslijeđe, inicijative pojedinaca trebaju ostati na razini inicijative, dok je provedba javnog arhitektonskog i urbanističkog natječaja apsolutno nužna za dobivanje najboljeg rješenja”.

“Smatramo da put do ispravnog rješenja vodi kroz institut javnog natječaja i uz uključivanje građana i lokalne uprave. Sve drugo dugoročno su štetne improvizacije”, zaključuju.

Komentiraj