Društvenim mrežama šire se snimke mobiliziranih Rusa. Potpuno su pijani

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin ranije ovog tjedna najavio ‘djelomičnu mobilizaciju’ 300 tisuća rezervista za ‘specijalnu vojnu operaciju’ u Ukrajini, društvenim su se mrežama proširile snimke na kojima je vidljivo da dolazi do incidenata između mobiliziranih i snaga sigurnosti.

Twitter i druge društvene mreže pune su videosnimki koje prikazuju potpuno pijane pripadnike budućih ruskih trupa na ukrajinskim bojišnicama. Autentičnost snimki nemoguće je potvrditi.

Mnogi u Rusiji ne žele ići u rat niti su im jasni kriteriji regrutacije. Danima traju prosvjedi protiv mobilizacije u ruskim gradovima, a uhićeno je više od tisuću ljudi, od kojih su neki odmah poslani u rat.

U samom procesu mobilizacije, kako je najavljeno, 300.000 ljudi – iako se prema nekim informacijama ta brojka može popeti na milijun, a pravi broj u dokumentu koji je potpisao Putin je tajna.

Neki ukrajinski političari objavili su da mobilizacijom Rusi zapravo vrše etničko čišćenje s obzirom da se regrutira velik broj pripadnika manjina iz zabačenih dijelova zemlje.

 

Komentiraj