Društvenim mrežama dijeli se tekst o HGK članarinama iz 2008. godine. Čak 12 godina kasnije reforme nisu provedene

Društvenim mrežama kruži stari tekst iz Poslovnog dnevnika, objavljen još 2008. godine.

Naslov tog teksta, od 12 prije godina, bio je: “Bez obveze plaćanja HGK kroz tri godine.” Kako to obično ide, iznose se veliki planovi za reformu Hrvatske gospodarske komore,

Tada je, podsjetimo, na čelu vlade bio Ivo Sanader, a na čelu HGK Nadan Vidošević. Obojica su kasnije pritvoreni zbog velikih korupcijskih afera za koje im se još uvijek sudi. Na čelu HSLS-a bila je Đurđa Adlešič, nakon nje ubrzo je stranku preuzeo Darinko Kosor.

Bila je to jedna od onih priča o velikoj reformi, ovaj put unutar HGK, a koju će provesti HDZ-ova vlada na poticaj HSLS-a. Od toga, ispostavit će se, nije ispalo ništa.

Nadan Vidošević izlazi iz Županijskog suda s ročišta zbog optužbi za kriminal u HGK. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

“HGK prelazi na samofinanciranje”

“Plan je da se Komora reorganizira postupno, kroz tri godine. Obvezne članarine koje plaćaju po sili zakona sva poduzeća za trećinu bi se prema tom prijedlogu svake godine kroz to razdoblje smanjivale. Potom bi HGK prešla na samofinanciranje, dakle, od 2011. godine”, pisao je Poslovni dnevnik 2008. godine.

Nadan Vidošević o članarinama prije 12 godina kaže sljedeće: 

“Neodgovorno je ‘dirati’ Komoru bez da se konzultira s njom i promisli duboko što bi to značilo za jedan narod”.

“Ukinuti HGK ili razmišljati o njezinu reorganiziranju svodeći ju na neobaveznost članstva Vidošević smatra atakom na posljednju instituciju koja može reći Kupujmo hrvatsko te pita je li to nacionalni interes”, stoji u tekstu iz 2008. godine.

 

Snimka zaslona ekrana, članka u Poslovnom Dnevniku iz 2008. godine.

 

 

Komentiraj