Zbog spornih objava društvene mreže su pod velikim pritiskom javnosti i političara

Unsplash/Paul Gilmore

Društvene mreže su često pod velikim pritiskom i kritikom političara i javnosti, no u većini slučajeva nisu krive za sporne objave.

Britanska državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova, Priti Patel, je nakon nedavnog slučaja glazbenika Wileya (41) zatražila bržu reakciju društvenih mreža na nedozvoljene komentare, piše bbc.com.

Policija trenutno istražuje seriju objava, koje su bile postavljene na službeni profil glazbenika na društvenim mrežama Twitter i Instagram. Patel je izjavila kako su te objave antisemitskog sadržaja i “odvratne”.

Twitter i Instagram su brzo uklonili sporne komentare i objave s teorijama zavjere. Twitter je uklonio komentare uz objavu kako je došlo do kršenja pravila komunikacije. Obje mreže su na sedam dana zabranile pristup profilu uz objašnjenje kako govoru mržnje nema mjesta na internetu.

Patel možda nije obratila pozornost na retweet objave, koje su najveći problem društvenim mrežama kada “kreću u akciju uklanjanja” zabranjenih sadržaja. Zaposlenici društvenih mreža često imaju problema loveći hakere, koji se koriste velikim brojem lažnih profila. Tek kada uspiju uloviti siguran trag podaci se dostavljaju policiji i odgovornim državnim službama. Internet je ogromno područje, zna biti zamršeno i teško je registrirati svaki pojedini slučaj.

Serija komentara se pojavila u petak. Menedžer glazbenika je izjavio “kako to nije Wileyev uobičajen stav i mišljenje”, a u subotu je prekinuo “sve veze” s reperom iz Londona.

Wiley možda nije svojom voljom napisao objave, petak je vrijeme za zabavu i izlazak te je možda neko pristupio njegovom profilu s lošom namjerom. Nedavno su tako hakirani profili brojnih poznatih osoba pa je moguće da se i u ovom slučaju radi o tome.

Komentiraj