Drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj: Zaražen i brat mladića koji je bio u Milanu

Potvrđen je drugi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Zaražen je i brat mladića kojem je jučer dijagnosticiran koronavirus, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš u emisiji “A sada Vlada” Hrvatskog radija.

“To je bilo i očekivano, naime brat prvog pozitivnog bolesnika također je pozitivan, također ima lakšu kliničku sliku. Dok je dobro da je njegova djevojka negativna, ona je zadržana i dalje na promatranju, pa će se pratiti njeno stanje”, kazao je ministar.

Mladić kojem je jučer potvrđen koronavirus bio je prošlog tjedna u Milanu na utakmici Lige prvaka s djevojkom.

Ministar zdravstva Vili Beroš bio je na službenom putu i sastancima u Rimu te kaže kako u Rimu ima simptoma koronavirusa, ali nema simptoma širenja epidemije.

“Epidemiološka situacija bila je u Rimu vrlo pozitivna stoga nema velikog straha. Bez obzira na posjet Rimu, da i prenesem virus vama, ne bismo imali neku težu kliničku sliku, to bi prošlo poput lagane gripe ili prehlade. Nisam se nelagodno osjećao u Rimu. U regijama u kojima je koronavirus naravno da postoji strah, ali će se ljudi prilagoditi situaciji prema uputstvima. Sastali smo se svi ministri u Rimu i razgovarali o situaciji u Italiji. U Lombardiji jedino nisu uspjeli iskontrolirati situaciju. Dogovorili smo neke mjere koje se odnose na granični režim, prema epidemiološkoj zajednici, nema potrebe da se zatvaraju granice, to bi bilo kontraproduktivno”, kazao je.

Dodao je i kako se mora razgovarati o mjerama. “Kad su u pitanju utakmice ili veći koncerti, mišljenja smo da se ne može generalizirati i ne bi bilo dobro da se zabrane takva događanja, ali da se na osnovi epidemiološke slike i opasnosti, za svaki takav događaj mora se odlučiti hoće li biti događaj održan ili neće”, zaključio je Beroš.

 

Komentiraj