DRUGI KRUG GLASOVANJA: Guterresu najveća potpora za novog glavnog tajnika UN-a

pixell

Bivši portugalski premijer Antonio Guterres dobio je najveću potporu i u drugom krugu glasovanja za novog glavnog tajnika Ujedinjenih naroda u petak, rekli su diplomati.

Nakon drugog kruga glasovanja u Vijeću sigurnosti, jedanaest od petnaest članica dale su mu “ohrabrujuće” mišljenje. No dvije su ga “obeshrabrile”, to jest dale negativnu ocjenu, a dvije su bile “bez mišljenja”.

Ovaj je rezultat nešto lošiji nego u prvom krugu, kada je Guterres koji je deset godina vodio UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice, bio jedini kandidat koji nije dobio nijedno ‘obeshrabrujuće’ mišljenje.

Drugo iznenađenje je uspjeh bivšeg srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića koji je sada na drugom mjestu, s 8 glasova potpore, 4 glasa protiv i 3 bez mišljenja te Susane Malacorre, argentinske ministrice vanjskih poslova (8/6/1).

Bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk koji je nakon prvog glasovanja 21. srpnja pratio Guterresa u stopu i činio se kao mogući kompromisni kandidat u slučaju blokade, pao je na četvrto mjesto. Vodi ispred direktorice UNESCO-a Irine Bokove koja je pala za dva mjesta.

Prate ih Srđan Kerim, bivši makedonski ministar vanjskih poslova, nekadašnja novozelandska premijerka Helen Clark i Kostarikanka Christiana Figueres, bivša UN-ova pregovaračica za klimu.

Na začelju su bivša moldavska ministrica vanjskih poslova Natalija German, šef slovačke diplomacije Miroslav Lajčak i Igor Lukšić, bivši crnogorski premijer.

U drugom glasovanju zemlje članice VS-a dale su više negativnih glasova kako bi odvratile kandidate s najslabijim izgledima.

Tako se u četvrtak iz utrke povuka bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja je 21. srpnja završila na zadnjem mjestu.

Sadašnji glavni tajnik Ban Ki-moon odlazi s dužnosti krajem godine, nakon dvaju petogodišnjih mandata.

Nakon povlačenja Vesne Pusić, u utrci ostaju šestorica muškaraca i pet žena. Sedmero ih je iz Istočne Europe.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]