EPA/MARTIN DIVISEK

DRUGI KRUG Česi danas biraju predsjednika

Česi u subotu završavaju glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora te će večeras biti poznato hoće li zemlju sljedećih pet godina voditi prozapadni Jiri Drahoš ili dosadašnji predsjednik Miloš Zeman.

U prvome krugu izbora Zeman je osvojio 38,6 posto glasova a Drahoš 26,6, a ankete su predvidjele tijesnu utrku u drugom krugu koji se održava u petak i subotu.

Izbori se smatraju referendumom o Zemanu (73) koji se zalaže za bliže odnose s Rusijom i Kinom.

Zeman podupire i oštru politiku prema migrantima i podupro je Donalda Trumpa u kampanji 2016. Također se zauzimao za sazivanje referenduma o izlasku zemlje iz EU-a.

“Zeman nikad nije dovodio u pitanje češko članstvo u EU-u, ali je s druge strane rekao da bi pozdravio referendum o izlasku a i u praksi se znatno razilazi s EU-om i NATO-om”, kazao je politički analitičar Michael Romanov.

Izbori odražavaju, kao i drugdje u Europi i u SAD-u, podjele između liberala i konzervativaca.

Jiri Drahoš profesor je kemije i dva puta predsjednik Češke akademije znanosti. Nov u politici, Drahoš (68) želi preokrenuti trend polarizacije češkog društva.

Zeman profitira od rastućeg češkog protivljenja imigraciji. I on i Drahoš odbacili su obvezujuće kvote, ali za razliku od Zemana, njegov protivnik smatra da bi zemlja trebala napraviti jasnu razliku između ekonomskih migranata i onih koji bježe od rata i nasilja.

Većina kandidata koji su izgubili u prvom krugu glasanja podržali su Drahoša, koji se nada ujediniti liberalne prozapadne češke glasače koje odbija Zemanov povremeno vulgaran stil i okrenutost Rusiji i Kini.

“Jasno je da je Jiri Drahoš  nedvosmisleno proeuropski i proatlantski kandidat”, naglasio je Romanov.

Češki predsjednici imaju ograničene izvršne ovlasti, no oni imenuju premijere i guvernere središnje banke, predstavljaju zemlju u inozemstvu i mogu imati velik utjecaj na javno mnijenje.

Češka vlada predvođena Andrejom Babišem podnijela je ostavku u srijedu nakon što joj je izglasano nepovjerenje, ali je Zeman odmah zatražio od Babiša da ponovno pokuša oformiti vladu.

Ovo je tek drugi put da Česi izravno biraju predsjednika. Prije ga se biralo u parlamentu.

Komentiraj