EPA/SANA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Drugi konvoj krenuo iz Alepa

Konvoj od 15 autobusa u kojem se nalaze evakuirani iz istočnog dijela Alepa napustio je taj sirijski grad i krenuo prema zapadu zemlje, javila je sirijska državna televizija.

To je drugi konvoj koji je u četvrtak krenuo iz Alepa.

Broj ljudi koje treba evakuirati i dalje nije poznat. Televizija je javila o 4.000 pobunjenika i njihovih obitelji, ali nije jasno koga sve uključuje taj broj.

Turska govori o čak 100.000 civila koje bi trebalo evakuirati iz Alepa. “Između 80.000 i 100.000 civila moglo bi trebati evakuaciju”, rekao je zamjenik premijera Veysi Kaynak na konferenciji za novinare na tursko-sirijskoj granici.

Oko tisuću osoba već je evakuirano tijekom poslijepodneva prvim konvojem.

Gubitak Alepa predstavlja bolni korak unatrag za pobunjenike koji su istočni dio tog grada osvojili 2012., a za režim najveći uspjeh od početka rata 2011.

Evakuacija tisuća civila i boraca iz posljednjeg uporišta pobunjenika u Alepu je dio dogovorenog primirja kojim se završavaju godine borbi za ovaj grad i označava veliku pobjedu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Rusija je odlučila privremeno prekinuti sukobe u pokrajini Idlib prema kojoj bi se trebali evakuirati pobunjenici i članovi njihovih obitelji iz istočnog Alepa, izjavio je u četvrtak visoki dužnosnik UN-a u Ženevi, Jan Egeland.

Komentiraj