DRUGI SOUNDED BODIES OD 3. DO 8. STUDENOG U ZAGREBU U ORGANIZACIJI UDRUGE DOMINO

U Zagrebačkom plesnom centru od 3. do 8. studenog održat će se drugo izdanje festivala Sounded Bodies u organizaciji udruge Domino, a predstavit će umjetnike čiji rad sadržava istraživačke i eksperimentalne metode. Program tog jedinstvenog međunarodnog izvedbenog festivala osmislio je koreograf i plesni umjetnik Bruno Isaković i izabrao je izvođače koji se poigravaju glasom i zvukom te njihovim vezama s tijelom. Tako će u Zagrebu nastupiti brojni umjetnici iz Australije, Kanade, Francuske, Nizozemske, Njemačke, Mađarske i Hrvatske. Održat će se i pet umjetničkih radionica namijenjenih plesačima i koreografima o raznim tehnikama kontrole glasa i pokreta. Deset predstava na festivalu podržale su međunarodne organizacije Canada Arts Council, Conseil des arts et des lettres du Québec, Conseil des arts de Montréal, Goethe Institut te veleposlanstava Nizozemske, Francuske i Australije.

‘’Festival se održava drugi put, ali nažalost opet bez ikakve podrške Ministarstva kulture ili Ureda za kulturu Grada Zagreba. Riječ je o festivalu koji se velikim dijelom bavi plesom, a on je u sve težoj situaciji u domaćem kulturnom okruženju. Međutim, imamo sreće da je nekoliko veleposlanstava i međunarodnih organizacija bilo zainteresirano za autorsko istraživanje i eksperimentiranje koje potiče Sounded Bodies. Nadamo se da će festival pobuditi interes domaćih institucija jer se radi o programu koji je intrigantan, selekcijski zaokružen i prema dosadašnjim reakcijama publike, odlično je prihvaćen. Unatoč manjku financijske podrške, vjerujem da smo uspjeli pridonijeti međunarodnoj kulturnoj razmjeni te ojačati plesnu ponudu u Zagrebu’’, rekao je Isaković za Nacional.

Tako će Domino ove godine ugostiti generacijski vrlo različite umjetnike, veterane plesne i performerske scene poput Marie Beland iz Kanade, Jorga Mullera iz Francuske te Deborah Leiser-Moore iz Australije, ali i njihove mlađe, ali priznate kolege Jareda Gradingera i Angelu Schublot iz Njemačke, Loica Perela iz Nizozemske i druge. Uz nastupe međunarodnih umjetnika koje hrvatska publika ne može često vidjeti, otvorenje i zatvaranje festivala prepušteno je hrvatskim umjetnicama Davorki Horvat i Vesni Mačković. ‘’Festival ne želi specifičnim fokusom tih dvaju elemenata suziti prostor izvedbenih formi, nego ponuditi platformu koja okuplja vrlo različite umjetnike te time dobiti koherentan i neočekivani program. Tako ćemo vidjeti predstave posvećene istraživanju teme festivala, poput one Davorke Horvat, umjetnice sa snažnim interesom prema međuodnosu glasa i tjelesnosti. U predstavi ‘Between’ kanadske koreografkinje Marie Béland govor postaje podrška za koreografiju gesti, u kojoj govorljivost postaje fizički pokret. Predstava ‘Mobile’ francuskog žonglera Jorga Mullera vrlo je specifična. Radi se o izuzetno vještom izvođaču koji uspijeva zvuk proizvesti ekstenzijom vlastitog pokreta uz pomoć visećih cijevi i njegova predstava nikoga neće ostaviti ravnodušnim’’, rekao je Isaković. Zanimljivost festivala je i to da su predstave dio inicijative “Umjetnost dostupna svima” i ulaznice se samo moraju rezervirati, a nakon izlaska s predstave posjetitelji će sami upisati cijenu na ulaznicu, s obzirom na financijske mogućnosti i na to koliko su zadovoljni predstavom.

Komentiraj

PREKODomino
Podijeli objavu
Prethodni članakBITKA ZA MOSUL: Vođa IS-a Bagdadi poručuje da nema povlačenja u totalnom ratu protiv nevjernika
Sljedeći članakINTERVIEW: JADRAN MOROVIĆ ”Nestručni psihoterapeuti mogu ugroziti život pacijenta’
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.