Drugi dan zaredom europske burze su u padu

Na europskim su burzama cijene dionica u utorak ujutro pale, drugi dan zaredom, zbog povećanih tenzija između Rusije i Ukrajine, podizanja kamatnih stopa središnjih banaka i usporavanja gospodarskog rasta

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,6 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,74 posto, na 6.906 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,53 posto, na 12.207 bodova, a pariški CAC 0,33 posto, na 5.820 bodova.

Jutros je britanska središnja banka ponovno intervenirala na tržištu obveznica kako bi stabilizirala prinose na dugove i održala stabilnost financijskog sustava.

Rastu rizici od recesije

Ulagači se plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke kako bi se zauzdala inflacija gurnuti gospodarstvo u recesiju.

„Ulagači su zabrinuti za gospodarstvo, plaše se moguće recesije”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Čelnici Feda poručuju, pak, da kane nastaviti borbu protiv inflacije i da vjeruju da će se izbjeći recesija.

Charles Evans, predsjednik ogranka Feda u Chicagu, kazao je jučer da podržava napore banke u cilju smanjenja inflacije i da je optimističan, vjeruje da se to može postići bez recesije.

„Inflacija ne popušta i Fed treba otići korak ispred, iznad onoga što su ulagači očekivali”, kaže Tai Hui, strateg za azijska tržišta u tvrtki J.P. Morgan Asset Management.

„Na tržištima dominira izbjegavanje rizika zbog novih ruskih napada na ukrajinske gradove i strahovanja od recesije”, kaže Rodrigo Catril, strateg u National Australia Bank.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]