Najboljim dokumentarnim filmom 19. Mediteran film festivala (MFF) koji je u subotu završen u Širokom Brijegu proglašen je “Druga strana svega” srbijanske redateljice Mile Turajlić, objavili su organizatori.

Stručni ocjenjivački sud ocijenio je da je film u srbijanskoj, francuskoj i katarskoj koprodukciji zaslužio Grand Prix MFF za najbolji dugometražni dokumentarni film zbog višeslojne priče ‘snažnog glavnog lika autoričine majke’ koja subjektivno i objektivno pripovjeda o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jedne zemlje.

Najbolji kratkometražni dokumentarni film MMF-a je ‘Borba s bikovima’ španjolskog redatelja Jaimea Alekosa. Ovaj film, kako je pojasnio ocjenjivački sud, zaslužio je glavnu nagradu ‘zbog njegove snažne i emocionalne poruke o okrutnosti ljudske prirode’.

Najboljim filmom publika je ocijenila film ‘Prvi sloj’ redatelja Ventura Duvalla.

Stručni žiri dodijelio je i posebna priznanja filmu ‘La Rambla te noći’ redatelja Isaaca R. Folgarolas, dokumentarcu ‘Zbog soli’ redatelja Cardosa Basteira, kao i filmu ‘Poziv’ redatelja Enrica Maistoa iz Italije te ostvarenju ‘U sjeni’ redatelja Nada Mezni Hafaiedha iz Tunisa.

Na ovogodišnjem MFF-u prikazano je četrdeset filmova, od kojih dvadeset u službenoj konkurenciji za najbolji dugometražni i kratkometražni film.

Među dugometražnim dokumentarcima gledatelji u Širokom Brijegu mogli su vidjeti i filmove “Pusti dobre, pusti” hrvatske redateljice Vlatke Vorkapić, a u kratkometražnim filmovima je Hrvatsku predstavljao redatelj Ranko Pauković s ostvarenjem “90 sekundi u Sjevernoj Koreji”.

Komentiraj