VIDEO:Sučeljavanje Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića

Predsjednici SDP-a i HDZ-a Zoran Milanović i Andrej Plenković u petak su, kratko prije dvodnevne izborne šutnje, opetovali kako su  upravo oni, odnosno njihove koalicije i stranke, najbolji izbor za birače na nedjeljnim prijevremenim parlamentarnim izborima.

„Tu sam da služim, imam znanje, iskustvo kao nitko u Hrvatskoj“, rekao je Milanović na sučeljavanju u petak navečer na Novoj TV.

Program HDZ-a je najkvalitetniji, kandidati HDZ-a jamče boljitak Hrvatske, rekao je Plenković. Predsjednik HDZ-a ponovno je istaknuo kako je protiv velike koalicije HDZ-a i SDP-a i da je to „spin“, dodavši kako će HDZ u nedjelju pobijedit, imati relativnu većinu. HDZ je, kaže, spreman razgovarati s programski i svjetonazorski bliskim strankama.

I Milanović vjeruje da će Narodna koalicija biti relativni pobjednik, i onda s drugima razgovarati „ne ucjenama, pritiscima i političkim nasiljem“. No, neće, kaže, razgovarati s onima koji su odgovorni za nasilje kojem je izložen osam mjeseci, zbog kojih je država izgubila reputaciju.

Plenkoviću je predbacio zbog poruka koje stižu sa HDZ-ovih skupova, poput one da je SDP štitio jugoslavenski terorizam. „Plenković zna da je to opasna laž“, rekao je šef SDP, ustvrdivši kako Plenković nije u stanju voditi stranku, nego da za njom puže. „Ja svoju vodim“, rekao je Milanović.

Šefovi dviju najjačih hrvatskih stranaka suglasni su da Srbija treba promijeniti zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

„Kada ta tema dođe na dnevni red EPP zauzet ćemo jasna stav“, odgovorio je Plenković upitan kako će se HDZ postaviti vezano za ulazak Vučićeve Srpske napredne stranke u Europske pučane.

Milanović je, pak, rekao kako se „tu  radi o konkretnim ljudima, koji su radili konkretne stvari, 90-ih su se godina ponašali skandalozno“.

Oba kandidata suglasila su se da bi trebalo otvoriti arhive Saveza komunista Hrvatske za istraživanja.

Milanović kaže da će predložiti da ih se otvori, bez obzira što, kako ocjenjuje, postoji mogućnost zlouporaba.

I Plenković i Milanović drže da postojeći zakon o pobačaju ne treba mijenjati, odnosno da pobačaj ne treba zabranjivati, ali treba učiniti sve da do njega ne dolazi.

“Žena treba imati pravo na izbor, pobačaj je zlo, ali izručiti žene fušerima je grozna stvar”, rekao je Milanović, napominjući da pobačaj nije sredstvo kontracepcije.

Plenković ističe HDZ-ov stav da život počinje začećem, no kako nije realno mijenjati zakon da bi pobačaj bio zabranjen.

Plenković „u ovom trenutku“ nije za uvođenje crkvenog poreza kakav vjernici plaćaju u Njemačkoj.

Milanović kaže kako  „ima problem s tim da se Crkvi u Hrvatskoj vraća sva imovina“, dodavši da je za “njega glavna crkva hrvatska država i njoj se moli“, i da će poštivati međunarodne ugovore koji su na snazi.

Vezano za imovinske kartice Milanović je naveo da mu je plaća 18.000 kuna neto, da ima stan od 127 metara četvornih u centru Zagreba, 100 tisuća eura kredita, auto srednje klase i 15.000 eura ušteđevine.

Plenković kaže da mu plaća europarlamentraca u konačnici, iznosi oko 4.500 eura neto.

Komentiraj