DRUGA OBLJETNICA SMRTI U Vrbovcu komemoracija za Nevenku Topalušić

Marko Lukunic/PIXSEL

U povodu druge obljetnice smrti hrvatske braniteljice, Nevenke Topalušić, pripadnice 2. gardijske brigade Gromovi, u Vrbovcu je u subotu održana komemoracija, u organizaciji pripadnika 51. Samostalne bojne Vrbovec, 2. gardijske brigade Gromovi i vrbovečkih gradskih vlasti.

Tim povodom položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen- obilježja Hrvatska kocka u središtu Vrbovca, održana je sveta misa zadušnica u župnoj crkvi, a njezini suborci posjetili su njezin grob na vrbovečkom groblju.

“Nevenka Topalšuć je kao medicinska sestra spašavala živote hrvatskih vitezova, izlažući sebe pogibelji. Bila je i ostala uzor istinskog domoljublja i čovjekoljublja”, istaknuo je ratni zapovjednik 51. Samostale bojne Branko Gačak.

Narednica Nevenka Topalušić 100-postotni hrvatski ratni vojni invalid umrla je prije dvije godine,  21. listopada 2014., tijekom poznatog prosvjeda 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida i ratnih veterana iz Domovinskog rata, koji su u ‘braniteljskom šatoru’ prosvjedovali za vrijeme bivše Vlade Zorana Milanovića 555 dana ispred Ministarstva branitelja u zagrebačkoj Savskoj ulici. Promjenom vlasti krajem 2015. za vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića prostor ispred zgrade Ministarstva nazvan je Trgom Nevenke  Topalušić.

Nevenka Topalušić rođena je 1954. godine u Gradecu (kraj Vrbovca). Do početka Domovinskog rata radila je kao viša medicinska sestra u vrbovečkom Domu zdravlja. Od prvih je dana velikosrpske agresije na Hrvatsku bila dragovoljac , najprije kao pripadnica Zbora narodne garde (ZNG), potom i saniteta 51. samostalne bojne Vrbovec, s kojom je bila na novljanskom bojištu.

Nakon demobilizacije Bojne, ratni put nastavlja u 2. gardijskoj brigadi (Crne mambe), s kojom je prošla sva ratišta do oslobođenja. Nažalost, u operaciji “Una” u rujnu 1995. teško je ranjena i ostatak života provela je u invalidskim kolicima.

Komentiraj