Davor Javorovic/PIXSELL

DRUGA OBLJETNICA KATASTROFE U županjskoj Posavini obnovljeno dvije tisuće kuća stradalih u poplavi

Privodi se kraju obnova mjesta županjske Posavine, najteže stradalih u katastrofalnoj poplavi koja se dogodila prije dvije godine nakon pucanja savskog nasipa u Račinovcima i Rajevom Selu zbog visokog vodostaja Save, a do sada je obnovljeno više od 2.000 obiteljskih kuća, rečeno je na okruglom stolu u utorak u Drenovcima.

Do pucanja savskog nasipa došlo je 17. svibnja 2014.

“Da je obnova moga biti kvalitetnija mogla je, i rekao bih da je obnova stradalog područja županjske Posavine najskuplja gradnja u Hrvatskoj jer je kvadratni metar obnove ovdje bio jako skup”, kazao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

Za obnovu je još preostao mali broj kuća, dodao je.

Kuščević je ocijenio da je prošla Vlada ipak u konačnici napravila dobar posao koji sada nastavlja nova Vlada i koja će obnovu u županjskoj Posavini i završiti u najskorije vrijeme.

Na upit novinara o pritužbama građana na kvalitetu obnove, ministar Kuščević je kazao da će se sve pritužbe ispitati, i da je njihov broj zanemariv.

Naveo je kako je država iz proračuna za obnovu kuća vlasnicima koji su ih sami obnavljali, isplatila više od 60 milijuna kuna dok je za organiziranu obnovu utrošeno više od pola milijarde kuna.

“Treba napomenuti da Ministarstvo prometa i infrastrukture ulaže u izgradnju i obnovu infrastrukture te je u tu svrhu uloženo više od 70 milijuna kuna. Za dovršetak obnove u našim proračunima predviđeno je još oko 120 milijuna kuna”, naglasio je Kuščević.

Za obnovu savskog nasipa 115 milijuna kuna

Generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković, izvijestio je da je u obnovu savskog nasipa uloženo  115 milijuna kuna i svi kritični dijelovi nasipa su u potpunosti sanirani. Ponovio je kako je uzrok pucanja nasipa hidraulički slom tla.

“Ukupna dužina sanacije bila je 8020 metara, a troškovi su iznosili oko 115 milijuna kuna. U pripremi je i EU projekt za smanjenje rizika od poplava odnosno modernizacija lijevoobalnog savskog nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške koji će se sufinancirati putem EU fondova”, naveo je Đuroković.

Galić: Lokalna uprava učinila sve da u poplavi tragedija ne bude još veća

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo obnovom stradaloga područja, rekavši kako je lokalna samouprava i uprava učinila sve da se u vrijeme poplave ne bi učinila još veća tragedija, a svoj doprinos dala je i u obnovi.

Izrazio je i nadu kako će država i dalje biti aktivna u pomoći stradalom dijelu županjske Posavine koje, kakao je rekao, sve više napuštaju mladi zbog nedostatka zaposlenja.

Načelnik Gunje, uz Račinovce i Rajevo Selo, najteže stradalog sela u polavi, Hrvoje Lucić izrazio je zadovoljstvo svime što je država uradila u obnovi Gunje.

Izvijestio je da su se svi Gunjanci vratili svojim domovima, a prazna su i obja kontejnerska naselja izuzev jednog kontejnera u kojem se još nalazi obitelj hrvatskog branitelja čiji smještaj rješava Ministarstvo branitelja.

“Trenutačno se obnavlja cesta između Gunje i Drenovaca, kao i sve lokalne ceste u samoj Gunji. Za otprilike mjesec dana svi bi obnoviteljski radovi trebali biti gotovi i mislim da će nakon njih Gunja biti jedno od najljepših mjesta u Hrvatskoj”, rekao je Lucić.

Nakon okruglog stola ministar Lovro Kuščević i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić potpisali su Sporazum o sufinanciranju temeljem kojega će Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dodijeliti Vukovarsko-srijemskoj županiji preko milijun kuna za potrebe rada Ureda za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, odnosno sufinanciranje troškova izdavanja uporabnih dozvola za obnovu objekata stradalih u poplavi.

 

Komentiraj