‘DRSKO STAJALIŠTE’ Sirija kritizira “kolonijalističke” planove Britanije i Francuske

EPA

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je u nedjelju britansko “miješanje” u sirijska unutarnja pitanja, nakon što je jedan britanski ministar kazao da je Velika Britanija sve sklonija vojnoj akciji u toj ratom rastrganoj zemlji.

Državna novinska agencija SANA prenijela je da je sirijsko ministarstvo vanjskih poslova poslalo dva pisma Ujedinjenim narodima u kojima prosvjeduje protiv “drskog stajališta” britanskih dužnosnika i optužuje Veliku Britaniju i Francusku da imaju “kolonijalističke” planove.

 

  • Britanski ministar financija George Osborne rekao je u subotu da Velika Britanija i Europa moraju pronaći način za rješenje sukoba u Siriji, koji je izazvao najveću izbjegličku krizu u Europi nakon Drugog svjetskog rata, i opisao vladu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada kao “zlu”.

 

“Problem treba rješavati na izvoru, a to su taj zao Assadov režim i teroristi Islamske države, i potreban je sveobuhvatni plan za stabilniju, mirnu Siriju”, rekao je Osborne u intervjuu za Reuters.

The Sunday Times objavio je da britanski premijer David Cameron želi početkom listopada održati glasovanje u parlamentu koje bi otvorilo put za zračne napade na Islamsku državu u Siriji, zajedno s međunarodnom koalicijom koju predvodi SAD.

Osborne je međutim u nedjelju rekao da vlada neće tražiti to glasovanje ako ne bude sigurna da će je oporba podržati. Cameron je prije dvije godine pretrpio težak poraz u parlamentu u istom tom pitanju.

Francuski list Le Monde objavio je u subotu da Pariz također razmatra zračne napade na IS u Siriji.

Francuska je bila prva država koja se pridružila međunarodnoj koaliciji predvođenoj SAD-om u zračnim napadima na IS u Iraku, ali je isključila sudjelovanje u napadima u Siriji, strahujući da bi to koristilo predsjedniku Basharu al-Assadu. Umjesto toga naoružava umjerene pobunjenike koji se bore protiv Assada.

Po pisanju Le Mondea, to bi se mišljenje mogla promijeniti zbog velike izbjegličke krize, slabih rezultata u borbi protiv Islamske države i jačanja utjecaja Rusije u toj regiji.

Komentiraj