DREVNI EGIPĆANI su u današnjem centru Tel Aviva proizvodili pivo

[quote_box_center]

  • Prve procijene govore kako pronađeni ostaci potječu iz ranog Brončanog doba
  • Na mjestu iskapanja pronađene su kosti divljeg vepra, ovce i koze stare pet tisuća godina
  • Iskopan je i brončani bodež te kameno oruđe staro šest tisuća godina

[/quote_box_center]

Prije početka građevinskih radova u centru izraelskog grada Tel Aviva, arheolozi su pronašli 17 rupa u kojima su pronađen ostaci lončarstva i posuda egipatskog stila, koje je služilo u pivarstvu, piše livescience.

Prve procijene govore kako pronađeni ostaci potječu iz ranog Brončanog doba, između 3500 do 3000 godina prije Krista.

“Znali smo kako je ovdje trebalo biti nalazište iz ranog Brončanog doba, ali ovo je prvi dokaz egipatske prisutnosti u centru Tel Aviva iz tog doba”, rekao je arheolog Diego Barkan, koji ondje vodi iskapanja u ime agencije Israel Antiquities Authority.

Osim lončarstva i posuda, u rupama je pronađeno i veliko keramičko dno, što upućuje na bavljenje pivarstvom.

Te velike keramičke posude su građene i od slame te sličnih organskih materijala kako bi dobile na čvrstoći i izdržljivosti. Ta metoda nije bila poznata u tadašnjem Izraelu, koristili su ju prvenstveno Egipćani.

“Dosad smo samo imali dokaze o prisutnosti Egipćana u sjevernom Negevu i južnim obalnim lokalitetima. Najsjevernije područje u kojem su bili prisutni bilo je Azor”, istaknuo je Diego Barkan i dodao kako su na mjestu iskapanja pronađene kosti divljeg vepra, ovce i koze stare pet tisuća godina. Iskopan je i brončani bodež te kameno oruđe staro šest tisuća godina.

Komentiraj