DRENJANČEVIĆ: “Virus ne možemo spriječiti, širit će se, zaštitite sebe i druge”

Nitko nije imun. Ne možemo zaustaviti virus. Širit će se, i zato neka svatko preuzme odgovornost, poručio je danas na HTV-u voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek Domagoj Drenjančević.

“Nitko nije imun, ni jedna zemlja. Virus je u kontaktu s nama, ne znam što smo kao zajednica očekivali da će se dogoditi kada uspostavimo puno kontakata. Dakle, za očekivati je da će se virus proširiti čim bude više međusobnih dodira. Svi trebamo biti spremni na širenje virusa i da preuzmemo odgovornost za vlastito ponašanje”, kazao je Drenjančević.

Ne zagovara zatvaranje poput onoga u ožujku. “Iluzorno bi bilo reći da se virus može spriječiti. Mi moramo biti u kontaktu na više načina, vidjeli smo kako to izgleda kada se sve zamrzne, to sigurno nije dobro. Moramo naći balans između postupanja koji nas drži u sigurnoj zoni i onoga što nam osigurava normalan daljnji život. Ne možemo prestati živjeti, nismo za to stvoreni”.

Kaže kako bi “500 novozaraženih bila opasnost za zdravstveni sustav i funkcioniranje društva”, ali “hrvatski zdravstveni sustav je spreman i žilav i u stanju je amortizirati veliki broj oboljelih”. Također, “većina infekcija su blaže bolesti koje će u velikom dijelu populaciju proteći lako”, ali “u slučaju potrebe moći će se zbrinuti oni najteži bolesnici”. Naglašava da je važno smanjiti broj oboljelih kako bi zdravstveni sustav bio spreman.

Naglašava osobnu odgovornost, naročito u slučaju prvih simptoma. “Treba se izdvojiti iz populacije. Bilo je situacija među djecom sa simptomima, koja su se pokazala negativna, a otkriveni su drugi virusi. To je moguće, ali ako imate virus koji prevladava, uvijek potrebno isključiti postojanje tog virusa među oboljelima”.

Puno je više građana bilo u kontaktu s koronavirusom nego što se mislilo, kaže Drenjančević. “Sigurno na jednog oboljelog dolazi značajan broj onih koji nisu bili hospitalizirani ili su imali blaži oblik bolesti”.

Ocjenjuje da je teško reći što će donijeti jesen. “Mi kao populacija vrlo važna smo karika u lancu širenja virusa. Ako budemo prakticirali postupke koji će smanjivati rizik, opasnost će biti značajno manja”. Ipak, “novooboljelih će biti”, pa treba voditi računa o prevenciji. “Ne radi se o strahu, nego o o racionalnom postupanju. Ovo je poseban kontekst. Nevidljiv je neprijatelj. Neće se svi razboljeti niti će se teško razboljeti, ali moramo štititi sebe da bi štitili druge”, poručio je Domagoj Drenjančević.

Komentiraj