Dražen Oreščanin se kandidirao za šefa HGK i predstavio program u tri točke

Izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika (UGP) Dražen Oreščanin kandidirao se za poziciju predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK), izvijestili su u ponedjeljak iz Glasa poduzetnika.

Napominjući kako im je državni vrh često upućivao neosnovane i neprimjerene optužbe da žele uništavati hrvatske institucije poput HGK i Hrvatske obrtničke komore (HOK) iz Glasa poduzetnika ističu kako “ova kandidatura jednog od vodećih ljudi Udruge ne samo da demantira izjave državnog vrha, nego dokazuje upravo suprotno, da UGP želi u HGK popraviti i promijeniti na bolje sve ono što je politika uništila i pokvarila u mandatima prethodnog i sadašnjeg predsjednika, koji su bili i jesu prvenstveno odabir političkih elita”.

HGK mora biti vođena od strane poduzetnika i mora raditi u interesu poduzetnika, poručili su iz UGP-a navodeći da danas velika većina prisilnih članova HGK nema nimalo povjerenja u tu instituciju i ne žele biti njeni članovi.

Oreščanin za svoju kandidaturu ima potpunu podršku predsjednika UGP-a Hrvoja Bujasa i Upravnog odbora UGP-a, ističu iz UGP-a.

Program Oreščanina za vraćanje povjerenja poduzetnika u HGK temelji se na tri strateške točke – depolitizacija i vraćanje ugleda HGK, dobrovoljno članstvo i podizanje kvalitete usluga i privlačenje novih dobrovoljnih članova.

U priopćenju se prenosi izjava Oreščanina koji je istaknuo kako je jedini ispravan put izgradnje građanskog društva put izgradnje neovisnih institucija.

“U Hrvatskoj su sve građanske institucije, pa tako i HGK, oduvijek ovisne o politici i političkim imenovanjima. Ako budem odabran na mjesto predsjednika HGK, to će biti presedan i pravi početak promjena i reformi”, kazao je.

Dodao je kako vjeruje da će vladajuća politika ovoga puta pokazati zrelost i da se neće uplitati u proces odabira predsjednika HGK na način da će forsirati stranačkog kandidata.

“Želio bih imati protukandidata koji je sa svojim znanjem, iskustvom i stavom zaista pravi konkurent, a ne marioneta političkih igrača, pa neka predsjednik HGK postane najbolji, a ne najpodobniji kandidat. HGK moramo vratiti njenim izvornim vlasnicima, a to su hrvatski poduzetnici”, istaknuo je Oreščanin.

Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) objavio je 21. rujna javni poziv za izbor predsjednika HGK za četverogodišnje mandatno razdoblje, a zainteresirani za čelnu poziciju Komore prijave trebaju dostaviti u pisanom obliku na adresu HGK u roku sedam dana od objave javnog poziva.

Trenutno je na čelu HGK Luka Burilović, koji je na tu funkciju izabran 3. ožujka 2014. godine, a čelno mjesto Komore preuzeo je 1. travnja iste godine. Burilović je također najavio svoju kandidaturu za predsjednika HGK.

Komentiraj