Dramsko čitanje posvećeno riječkim izumiteljima automobila Alfa Romeo Aerospider

Press/HNK Ivana pl. Zajca

Scensko čitanje teksta ‘Alfa Romeo Jankovits’ autorice Laure Marchig, u kojem će sudjelovati glumci riječke Talijanske drame Bruno Nacinovich, Mirko Soldano, Andrea Tich, Elena Brumini i Serena Ferraiuolo, bit će održano u četvrtak, 3. rujna u 20.30 sati u Zajednici Talijana u Rijeci.

Riječ je o umjetničkoj koprodukciji koja spaja Talijansku dramu HNK Ivana pl. Zajca, Golden Show srl Impresa Sociale, Teatro Stabile Rossetti iz Trsta, Associazione Tinaos – Festival Estivo del Litorale te Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture 2020 (EPK 2020) i ESOF 2020 odnosno Trst – Europsku prijestolnicu znanosti za 2020. godinu.

Press/HNK Ivana pl. Zajca

Tekst Laure Marchig povijesna je rekonstrukcija jednog od najnevjerojatnijih događaja u Rijeci. U tridesetim godinama prošlog stoljeća, Riječani, braća Jankovits, konstruirali su automobil koji je u to vrijeme bio revolucionaran i ispred našeg vremena. Riječ je o automobilu Alfa Romeo 6C 2300 Aerodinamica Spider, poznat diljem svijeta pod nazivom Alfa Jankovits ili Alfa Aerospider. Na žalost, događaji koji su uslijedili nekoliko godina kasnije izbrisali su sjećanje na taj događaj.

Rijeka je na svjetskom nivou poznata kao inkubator ideja i izuma. Industrijski napredak i moderni građanski karakter su taj grad tijekom tridesetih godina prošloga stoljeća uzdigli kao malu prijestolnicu europskog razvoja. ‘Alfa Romeo Jankovits’ priča fascinantnu priču vezanu za Rijeku i za svijet automobilizma, a predstava vraća oblik i strast nekim idejama iz prošlosti, ocrtava obrise svijeta koji više ne postoji.

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera broj mjesta na večerašnjem čitanju je ograničen na 40, a obavezno je nošenje zaštitnih maski.

Prije Rijeke, premijerno čitanje teksta bilo je upriličeno u ponedjeljak, 31. kolovoza u Kazalištu Basaglia u Trstu u sklopu Festivala Estivo del Litorale.

Sljećede čitanje u adaptaciji i dramaturgiji Tommasa Tuzzolija će zatvoriti Festival ‘Zlatni lav’ u Umagu u subotu, 4. rujna. Glumci Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca će tekst predstaviti okupljenima na Trgu 1. svibnja s početkom u 20 sati.

Nakon scenskih čitanja bit će uprizorena i predstava u režiji Tommasa Tuzzolija, čija premijera je na rasporedu u “Zajcu” u ožujku 2021. godine.

Komentiraj