DRAMATIČNA POZADINA SMJENE IRENE WEBER: Tko želi smijeniti Peruška i zavladati Fortenova grupom

SMJENA IZVRŠNE DIREKTORICE FORTENOVA GRUPE otkriva ozbiljna unutarnja previranja u upravljačkoj strukturi te poslovne grupacije koja traju od početka ljeta, a sve s ciljem da se minira Fabrisa Peruška i u njoj preuzme ključni upravljački utjecaj

Samo naoko iznenadna smjena Irene Weber s mjesta izvršne direktorice u Fortenova grupi koja se dogodila u ponedjeljak, otkriva ozbiljna unutarnja previranja u upravljačkoj strukturi Fortenova grupe koja s većim ili manjim intenzitetom traju od početka ljeta, a sve s ciljem da se u njoj preuzme ključni upravljački utjecaj.

U tim previranjima više dotad neovisnih grupacija interesno se povezalo – ujedinile su ih ambicije da se riješe Fabrisa Peruška s čela Fortenova grupe jer njegova upravljačka politika, kao i neki potezi koje je povlačio nisu bili u suglasju s njihovim osobnim i poslovnim interesima.

Smjena Irene Weber posljednja je u nizu, ali i zasad najizravnija poruka tim interesnim grupama. “Zahvaljujem gospođi Weber na iznimnom doprinosu koji je dala postizanju nagodbe vjerovnika Agrokora i formiranju Fortenova grupe, kao zamjenica izvanrednog povjerenika i kao izvršna direktorica u novoj kompaniji. Gospođa Weber je podnijela velik dio tereta izuzetno teškog procesa zaključenja postupka izvanredne uprave u Agrokoru te je znatno doprinijela njegovu uspjehu. Također, odigrala je važnu ulogu u ustroju i organizaciji Fortenova grupe. Na tome joj u svoje osobno ime, kao i u ime svih ključnih dionika iskreno zahvaljujem, a u ime upravnog odbora želim joj puno uspjeha u daljnjem radu”, ustvrdio je tim povodom Peruško.

Iza tog naoko mirnog, hladnog korporativnog priopćenja, odvijala se prava drama koja je trajala mjesecima. Ta je drama u ponedjeljak dobila epilog koji naznačuje da bi aktivnosti usmjerene protiv Peruška po svemu sudeći mogle ostati bez rezultata. Ali je zato u vrhu Fortenova grupe započela čistka koja možda neće završiti samo na Ireni Weber.

Nacional je već koncem proteklog tjedna doznao više pojedinosti o razmjerima te drame i to da se sprema smjena Irene Weber. U razgovoru s više ključnih izvora povezanih s Fortenova grupom, Nacional je uspio rekonstruirati što je doista u pozadini te smjene. Upravljačku strukturu Fortenova grupe čini skupština društva i upravni odbor, čiji članovi redovito održavaju sjednice i bave se strateškim pitanjima vođenja društva te drugim pitanjima za koja je predviđeno da su u njihovoj nadležnosti po zakonu i statutu društva. Upravni odbor ima devet članova, od kojih je osam neizvršnih i jedan izvršni član upravnog odbora. Fortenova grupu zastupaju i njene poslove vode tri izvršna direktora. To su Fabris Peruško, glavni izvršni direktor, do ponedjeljka je Irena Weber, bila njegova zamjenica i glavna operativna direktorica te Vladimir Bošnjak, izvršni direktor za financije.

Strategiju za obavljanje poslova Fortenova grupe postavlja upravni odbor koji usto vodi i nadzire njeno poslovanje. Upravni odbor sastoji se od osam članova. To su dugogodišnji visoki dužnosnik Sberbanka Maksim Poletajev, predsjednik upravnog odbora i neizvršni direktor, bivši visoki dužnosnik Kauflanda Miodrag Borojević, zamjenik predsjednika upravnog odbora i neizvršni direktor, Paul Foley, bivši šef HT-a Ivica Mudrinić, Fabris Peruško, član nadzornog odbora VTB banke Europa Julian Michael Simmonds te predstavnik Sberbanka Sergei Volk.

Dva izvora bliska upravljačkoj strukturi Fortenova grupe izjavila su za Nacional još u petak kako je prilično izvjesno da bi Irena Weber, zamjenica glavnog izvršnog direktora Fabrisa Peruška i glavna operativna direktorica, mogla biti smijenjena. Ali i još neki članovi upravnog odbora Fortenova grupe.

Visoki izvor blizak Vladi, izvrsno upućen u zbivanja vezana uz Fortenova grupu, za Nacional je izjavio da je Irena Weber smijenjena zbog toga što se previše približila Miodragu Borojeviću. Miodraga Borojevića više poslovnih izvora bliskih Fortenova grupi, ali i utjecajnih hrvatskih poslovnih ljudi, Nacionalu je opisalo kao prilično sposobnog menadžera s velikim ambicijama povezanim s Fortenova grupom. Prije nekoliko godina bio je u vrhu upravljačke strukture Kauflanda u Hrvatskoj. Potom je bio član uprave REWE grupe, a zatim je napravio zavidnu karijeru u Rusiji. Ondje je bio šef velikog trgovačkog lanca O’Key. U Hrvatskoj ima također razgranatu mrežu kontakata.

Aktivnosti usmjerene protiv Fabrisa Peruška, po svemu sudeći, mogle bi ostati bez rezultata. Ali je zato u vrhu Fortenova grupe započela čistka koja najvjerojatnije neće završiti samo na Ireni Weber

Drugi izvor, blizak Fortenova grupi također je Nacionalu pojasnio zašto je Irena Weber smijenjena On je o tomu rekao:

‘’Malo se prekalkulirala. Ona ima izvrsne socijalne vještine i inteligenciju. Dok se Peruško bavi poslovanjem, ona se podjednako intenzivno bavi i uspostavom kontakata. I u tomu je vrlo vješta. Jako se brzo i mudro približila Perušku u vrijeme kada je on dolazio na mjesto Ante Ramljaka. Pa je i nakon Ramljaka zadržala veliki utjecaj, iako je došla upravo u njegovo vrijeme. Potom se nakon preslagivanja odnosa unutar Fortenova grupe okrenula nekim drugim pojedincima. Počela se jako približavati Miodragu Borojeviću, za koga se dosta dugo govorilo da figurira kao ključni ruski čovjek od povjerenja u Fortenova grupi. Čini se da su njih dvoje imali nešto veće ambicije. Ali izgleda da ih neće uspjeti realizirati. Pa se počelo sumnjati da je upravo ona među ključnim izvorima koji plasiraju tvrdnje da je stanje u firmi nestabilno i krajnje neizvjesno.’’

Dva izvora bliska Fortenova grupi navode kako je moguće da iz istih krugova plasiraju pesimistične i dramatične priče o zbivanjima u Fortenova grupi.

Prema Nacionalu su iz drugih izvora bliskih upravljačkoj strukturi Fortenova grupe plasirane nešto drugačije tvrdnje.

Prema navodima tih izvora, koncem rujna održan je sastanak upravnog odbora Fortenova grupe, na kojem je praktički bila donesena odluka o smjeni Fabrisa Peruška. Taj izvor Nacionalu je rekao: ‘’Odluka je praktički bila donesena, ali su zatim uslijedili telefonski pozivi upućeni Maksimu Poletajevu i pod dramatičnim okolnostima ta je odluka povučena. Intervenirali su iz poslovnih krugova, ali i pojedinci bliski Vladi. Potom je Poletajev praktički poderao zapisnik s te sjednice, ništa od navedenoga nije pušteno u javnost, a za tu se sjednicu tvrdi da je odgođena. Peruška su htjeli smijeniti jer operativno poslovanje nije na očekivanoj razini.’’

Slično tvrdi i neovisni poslovni izvor koji navodi da se Fortenova grupa suočava s brojnim izazovima. On kaže: ‘’Tvrdnje da se Peruška pokušava proglasiti bivšim nisu novost u poslovnoj zajednici. Iako je nedavno dovršeno refinanciranje, pravi poslovni izazovi tek su pred Fortenova grupom. I velika neizvjesnost. Jer konkurencija, Lidl i Interspar rade jako dobro, zadužuju se po puno povoljnijim uvjetima i stvaraju ogroman pritisak. Čini se da je unutar grupe u tijeku velika bitka za zapasavanje pozicija utjecaja, a postoje i oni unutar firme koji misle da Peruško nema potrebne kapacitete da odgovori na brojne izazove’’.

Nacional je te dramatične tvrdnje provjerio kod triju različitih neovisnih izvora. Sva tri izvora tvrde da su neutemeljene tvrdnje o nedavnoj navodnoj Peruškovoj smjeni pa njenom povlačenju pod raznim pritiscima. Izvor blizak Poletajevu u prošlu subotu izjavio je da je situacija posve suprotna, praktički najavio smjenu Irene Weber i rekao:

‘’Sad je stvarno dosta. Dobro znamo tko može biti iza plasiranja takvih informacija. Radi se o onima koji žele zasjesti na Peruškovo mjesto. Ali to bi im se moglo obiti o glavu. Bit će posljedica i to vrlo brzo. Fabris Peruško uživa maksimalno povjerenje Maksima Poletajeva. Oni nisu prijatelji, niti se poznaju od ranije. Povezuje ih samo posao. Peruško je čovjek koji je izvršio sve zadatke s kojima je bio suočen. Napravio je ono što se od njega očekivalo. O njemu govore njegovi rezultati. I to je sve. On će sigurno ostati na svojoj funkciji, ma koliko su neki iz njegove blizine očekivali suprotno.’’

Izvor blizak ruskoj državnoj administraciji za Nacional je izjavio da mu nisu poznate nikakve dramatične okolnosti povezane s Fortenova grupom te da i ruska i hrvatska država imaju visoko pozitivno mišljenje o Perušku. Taj izvor za Nacional je rekao: ‘’To je za nas jedna osjetljiva situacija. Ruska država nastoji se držati suzdržano i ne miješati se. Sve povezano s Fortenova grupom tretiramo kao čisto ekonomsko pitanje, gdje su involvirani različiti ruski poslovni subjekti.’’

Izvor blizak Fabrisu Perušku potvrdio je Nacionalu da je od ljeta do današnjih dana bilo više pokušaja da se Peruška smijeni i degradira. Ali navodi da su svi ti pokušaji velebno propali. Taj izvor za Nacional je rekao:

‘’Fabris je potpuno opušten. Iza njega stoje rezultati. Prvo se suočio s ogromnim pritiscima i raznim interesnim grupacijama koje su bile zainteresirane da propadne nagodba. Potom se pritisak fokusirao na miniranje refinanciranja. Ali je i taj proces završen uspješno i Fortenova grupa napravila je dodatni iskorak. Sve je to pitanje perspektive. Kada bi ga pitali gdje se Fortenova grupa nalazi danas u odnosu na razdoblje od prije godinu dana, Peruško bi vam vjerojatno rekao da se nalazi u raju. Naravno, svakodnevno se pojavljuju brojni problemi i izazovi u poslovanju. Ali svakom se tom problemu pristupa i on se u hodu rješava.’’

Fortenova grupa okončala je refinanciranje 6. rujna izdavši obveznice u iznosu od 1,157 milijardi eura. Time je zamijenjen ugovor o najstarijem zajmu od 8. lipnja 2017. Novo financiranje strukturirano je kao četverogodišnja obveznica s kamatnom stopom od 7,3 posto plus EURIBOR, a financiranje predvodi HPS Investment Partners u suradnji s VTB bankom. Kamatna stopa trebala bi se snižavati kako Fortenova grupa bude smanjivala omjer duga i dobiti iz operativnog poslovanja.

Peruško je na dan zaključenja tog ugovora izjavio da je Fortenova grupa osigurala srednjoročnu stabilnost i dugoročnu održivost, rast i razvoj. Rekao je i da Fortenova grupa od toga dana ulazi u novu fazu poslovanja, u kojoj će fokus biti na povećanju profitabilnosti, poboljšanju učinka i stvaranju dodatne vrijednosti za sve dionike.

Pregovori o refinanciranju vođeni su u dramatičnim okolnostima. Izvori bliski Fortenova grupi navode da je bilo više zainteresiranih da ti pregovori propadnu. Jedan od tih izvora navodi: ‘’Peruško je shvatio što se događa, iako isprva nije povezao koja je motivacija napada koji su se protiv njega počeli provoditi. U to se vrijeme odvijao i interni sukob ruskih banaka, jer bi u slučaju propasti refinanciranja ključnu riječ u kompaniji zahvaljujući svojim plasmanima preuzeli Knighthead hedge fond i VTB. Peruško je ishod pregovora o refinanciranju doživio i kao ultimativni osobni izazov. Nekim sebi bliskim osobama rekao je da bi u slučaju da ne uspije do kraja života mogao raditi tek kao konobar, koliki bi to za njega neuspjeh bio. Pa je u lipnju prelomio i na svoju ruku, mimo znanja upravnog odbora, potpisao pismo ekskluziviteta s HPS fondom. Preuzeo je odgovornost na sebe kako bi ubrzao proces. U to vrijeme već su bili u tijeku i drugi napadi iza kojih su stajali predstavnici nekih od malih dobavljača koji su imali sasvim drugu motivaciju. A ti napadi nisu prestali do današnjih dana. Danas Peruško uživa i potpunu podršku ključnih financijera kompanije.’’

Izvor blizak Fortenova grupi potvrdio je Nacionalu da je od ljeta do današnjih dana bilo više pokušaja da se Peruška smijeni i degradira. Ali navodi i da su svi ti pokušaji velebno propali

Neki neovisni poslovni izvori imaju drugi pogled na tu situaciju.

Jedan od tih izvora za Nacional kaže: ‘’Ako zaokružimo da je kamata 8%, na razini godine dana na spomenuti iznos Fortenova grupa plaća 92,56 milijuna eura kamata. A to na razdoblje od pet godina doseže iznos od 462,8 milijuna eura, gotovo pa polovicu duga. A dug se nije ni pomaknuo jer se ovdje radio samo o plaćanju kamate. Pa se kao legitimno može postaviti pitanje zašto ni mirovinski fondovi, ni državna Hrvatska poštanska banka, niti jedna druga komercijalna banka u regiji nema povjerenja u Fortenova grupu osim HPS Partnersa, koji su američki investicijski fond, gotovo de facto također hedge fond poput Knighthead Capital Managementa te ruska VTB banka kao ulagač. U takvim uvjetima Lidl i Interspar dugoročno imaju puno bolju poziciju u odnosu na Konzum, jer je u takvim situacijama početak i kraj priče.’’

Taj poslovni izvor navodi kako je cijena financiranja Fortenova grupe veća i od kamate na potrošački kredit u kunama, koja prema službenim podacima HNB-a doseže 7,19 posto. Međutim, izvori bliski Perušku i Poletajevu navode kako ti uvjeti i nisu mogli biti bolji ako se uzme u obzir da se radilo o tvrtki koja je praktično izišla iz bankrota te dodaju da će se kamatna stopa svakako smanjivati.

Drugi poslovni izvori navode kako ljudski potencijali, izvori financiranja i tekuće poslovanje, kao i problemi sa zemljom u zakupu koju drže članice Fortenova grupe generiraju ogromne izazove za njeno aktualno vodstvo.

Visoki izvor blizak Vladi navodi da sigurno postoje razne interesne skupine koje iz zasad nepoznatih razloga nastoje potkopati Peruška. Taj izvor također navodi da se unutar Fortenova grupe zbog specifičnih poslovnih interesa odvijao i interni sukob ruskih Sberbanke i VTB banke.

Isti izvor navodi kako je dio napada na Peruška dolazio i od onih pojedinaca unutar Fortenova grupe koji su smatrali da treba što brže rasprodati pojedine tvrtke unutar koncerna. Taj izvor tvrdi da je među njima bio i Daniel Michael Böhi, donedavni član upravnog odbora koji je podnio ostavku s Kellyjem Griffithom. Tvrdi se da je upravo Daniel Michael Böhi zagovarao brzu prodaju nekih tvrtki unutar koncerna, ali da taj koncept nije dobio podršku Peruška i njemu sklonih članova upravnog odbora.

Perušku je, tvrde to izvori dubinski upućeni u poslovanje Fortenova grupe, nesklona i Marica Vidaković, predstavnica dobavljača u Privremenom vijeću vjerovnika. Ona je, među ostalim, također izjavila da je kamatna stopa po kojoj se Fortenova grupa zadužuje previsoka.

Izvor s neposrednim dubinskim uvidom u zbivanja unutar Fortenova grupe ovako opisuje razloge moguće netrpeljivosti Marice Vidaković prema Fabrisu Perušku:

‘’Peruško je, među ostalim stvarima koje provodi, započeo proces revalorizacije tko od dobavljača što znači za Fortenova grupu u strateškom smislu. Jer smatra da si neki dobavljači pridaju puno veće značenje od realnog. Pa postoje unutar Fortenova grupe brojni uspješni menadžeri koji vode tvrtke značajnije i veće od Kraša i to po brojnim parametrima pa se za njih gotovo i ne zna u javnosti.

To može biti pitanje osobnog stila, ali taj način ponašanja često skriva neke druge strahove, ili nerealna očekivanja. Postoje indicije da se i Marica Vidaković počela približavati pojedincima koji imaju ambicije zasjesti na Peruškovo mjesto, možda čak neformalno i usklađuju svoje aktivnosti, a sve s ciljem zauzimanja nekih novih ili zadržavanja stečenih pozicija utjecaja.’’

Sve to ocrtava intrigantno ozračje unutar Fortenova grupe, a izazvalo je i zabrinutost više izvora povezanih s tim koncernom. Oni smatraju da interne trzavice i pokušaji obračuna s vodećim ljudima Fortenova grupe šalju lošu sliku prema investitorima i javnosti. Stoga su dodatno iziritirani što pojedinci povezani s Fortenova grupom o tomu ne vode računa, nego te priče plasiraju javnosti.

 

Komentiraj