Dramatična otmica aviona 1976.: Zbog čega je Zvonko Bušić završio u zatvoru

Prije 45 godina, 10. rujna 1976., četiri Hrvata i američka državljanka oteli su putnički zrakoplov Boeing 727, tvrtke TWA, na letu od New Yorka do Chicaga. Tako je započela valjda najdramatičnija epizoda dugogodišnjeg rata hrvatske političke emigracije protiv režima u SFRJ.

Vođa skupine hrvatskih otmičara Zvonko Bušić, u kojoj su još bili njegova supruga, državljanka SAD-a Julienne Eden Schultz Bušić te Hrvati Slobodan Vlašić, Frane Pešut i Petar Matanić, želio je otmicom skrenuti pažnju, kako je to definirao, na ugnjetavanje Hrvata u tadašnjoj Jugoslaviji. Napisao je i svojevrsni politički manifest, letak, kojeg je želio izbaciti iz aviona iznad teritorija tadašnje SFRJ. Isto tako, kao jedan od zahtjeva za puštanje otetih putnika, tražio je objavljivanje njegova manifesta u uglednim svjetskim medijima.

Kako bi američke vlasti uvjerio u ozbiljnost svojih prijetnji (u avion su hrvatski emigranti unijeli lažne bombe i tako, de fakto, nenaoružani preuzeli kontrolu nad Boeingom) Bušić je izradio priručnu bombu i ostavio je u jednom od pretinaca za prtljagu stanice podzemne željeznice. O tome je izvijestio policiju New Yorka i tada se cijela priča, u nikad dovoljno razjašnjenim okolnostima, bespovratno zakomplicirala.
Policija je, postupajući po uputama Bušića, prebacila primitivno izrađenu bombu iz pretinca na stanici podzemne željeznice do policijskog poligona u Bronxu. Tamo su je policijski pirotehničari pokušali deaktivirati. U tom postupanju naprava je eksplodirala i na licu mjesta ubila policijskog službenika Briana M. Murraya te teško ranila njih još nekoliko. To je bio ključan trenutak otmice. Krv je potekla, ljudi su poginuli ili bili teško ranjeni.

U Americi je osuđen na doživotni zatvor, a pomilovan je u srpnju 2008. godine, nakon čega se vratio u Hrvatsku.

Komentiraj